25 Ocak 2019 Cuma

Hükümet 4 günde 23 milyar lirayı buharlaştırdı

Merkez Bankası’ndan kanun değiştirilerek alınarak Hazine’ye aktarılan 33 milyar TL’den en büyük payı müteahhitler kaptı.

17 Ocak’ta 2.9 milyar TL’ye kadar düşen Hazine’nin TL mevduatı, Merkez Bankası’nın Nisan ayında yatırması gereken karının erkene çekilip 18 Ocak’ta yatırılmasıyla 39.6 milyar TL’ye kadar çıktı.

Ancak bu kar çok kısa sürede eridi. 24 Ocak’ta Hazine’nin TL mevduatı tekrar 16.7 milyar TL’ye düştü. Yani 4 işgünü içinde 23 milyar TL azaldı.

4 günde 23 milyar liranın nereye gittiği tartışılırken, Habertürk’e göre müteahhitlere 11 milyar TL’yi aşkın borcu olan Karayolları Genel Müdürlüğü bu paranın önemli kısmını aldı ve müteahhitlere ödedi. Karayolları’nın 11 milyarlık vadesi gelmiş burcunun 8.5 milyar TL’lik kısmı bu hafta ödendi. Geri kalan kısım martta ödenecek. Böylece, çok büyük kısmı hükümete yakın olan müteahhitlere seçim öncesinde ciddi bir ödeme yapılmış oldu.

TÜRKİYE’NİN GELECEK AYLARDA KULLANMASI GEREKEN PARAYDI

Ekonomik kriz ve faizlerin yükselmesiyle TCMB’nin net kârı da katlanmış, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bu kârdan Hazine’ye 37 milyar TL geleceğini açıklamıştı. Normalde nisanda aktarılan kâr, olağanüstü genel kurul ve mevzuat değişikliği ile seçim öncesine alınmıştı. Geçen hafta bu rakamın yüzde 90’ı avans olarak Hazine’ye aktarılmıştı. Türkiye’nin gelecek aylarda kullanması gereken para böylece seçim öncesi kullanılmış oldu.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder