26 Ocak 2019 Cumartesi

Reuters: Venezuela Başkanı Maduro’yu Rus paralı askerleri koruyor

Ukrayna ve Suriye gibi sıcak bölgelerde gizli görev üstlenen Rus özel savaşçıların bu kez Venezuela krizinde görev aldıkları öne sürülüyor. Reuters ajansının duyurduğu haberde, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu koruma amacıyla geçtiğimiz günlerde başkent Karakas’a bir grup Rus özel güvenlik görevlisinin ulaştığı iddiasına yer verildi.

Habere göre, Kozaklar olarak da isimlendirilen paramiliter grubun lideri Yevgeny Shabayev, Venezuela’daki Rus özel güvenlik görevlisi sayısının en az 400 civarında olduğunu dile getirdi.

Wagner şirketine mensup olduğu belirtilen paralı askerlerin, Venezuela’daki protestoların başlamasından iki gün önce başkent Karakas’a ulaştığı belirtiliyor.

Paralı askerlerin iki uçakla Rusya’dan Küba’ya gittiğini aktaran Yevgeny Shabayev, güvenlik personelinin daha sonra Venezuela’ya geçtiğini belirtti.

Rus özel güvenlik personelinin, Maduro’nun kendi güvenlik birimi içerisindeki muhalefet sempatizanlarınca olası tutuklama girişimine karşı görev yaptığını söyleyen Shabayev, “Arkadaşlarımız doğrudan Maduro’yu korumak için oradalar” ifadelerini kullandı.

RUSYA’DAN YALANLAMA

Rusya’nın Caracas Büyükelçisi Vladimir Zayemskiy ise Rus ajansı Sputnik‘e verdiği demeçte, Venezüella’da bir grup Rus paralı askerin bulunduğu şeklindeki Reuters haberinin doğru olmadığını söyledi. Zayemskiy, “Rus özel güvenlik şirketlerinin Venezüella’daki varlığı hakkında bir şey bilmiyorum. Bu yeni bir yalan haber” dedi.

Yeni bir küresel bölünmenin merkezi haline gelen Latin Amerika ülkesinde Rusya, Çin ve Türkiye Nicolas Maduro’nun arkasında dururken ABD ve Avrupa Birliği, başkanlığını ilan eden Juan Guaido’ya destek veriyor.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder