26 Ocak 2019 Cumartesi

Cumhurbaşkanlığı: Saldıranlar sivil kıyafetlere gizlemiş PKK’lılar

Irak’ın kuzeyinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Duhok şehrinde Türk savaş uçaklarının operasyonlarına karşı halkın bölgedeki Türk üssünü bastı ve zırhlı araçları ateşe verdi. Askerler saldırılan bölgeden ayrılırken Barzan’dan takviye güç gönderildi. Öte yandan Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı uzaklar Duhok üzerinde alçak uçuş yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Irak kuzeyinde üs bölgesine yönelik saldırıyla ilgili bilgi notu paylaştı. Irak kuzeyinde yer alan Suriye Üs Bölgesine karşı 26 Ocak 2019 tarihinde yapılan saldırıların, sivil kıyafetler içine kendisini gizlemiş PKK’lı teröristler tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Bilgi notunda öncelikle taşlı saldırı şeklinde başlatılan saldırının, daha sonra dozunun giderek artırıldığının tespit edildiği kaydedilerek şöyle denildi:

“Olayda kısmi araç ve malzeme hasarı meydana gelmiş, herhangi bir personel kaybı olmamıştır. Olaylar esnasında, PKK’lı teröristlerin, her zaman başvurdukları taktiğe benzer şekilde, halkla Mehmetçiği karşı karşıya getirmeye özel gayret sarf ettikleri anlaşılmıştır. Olayların daha da büyümemesi için gerekli tedbirler ivedilikle alınmış, bu esnada sivillere herhangi bir zarar gelmemesi için azami dikkat ve hassasiyet gösterilmiştir. Halihazırda üs bölgemizin emniyeti alınmıştır. Personelimiz görevinin başındadır.”

NE OLDU, KİM NE SÖYLEDİ

AKP’nin genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’te AKP il teşkilatının yemeğinde konuştu. “Güvenlik birimlerimizin son haftalarda bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarda ele geçirdiği malzemeler de örgütün seçim dönemini kana ve gözyaşına bulamak için ciddi hazırlıklar içinde olduklarını gösteriyor. Ama artık bunlar geçerli değil. Biz bunları Cudi’de mağaralarda duman ettik. Gabar’da duman ettik. Tendürek’te duman ettik. Kandil’de duman ettik.” diyen Erdoğan, “İşte bugün yine Irak tarafında yanlış yapmak istediler. Uçaklarımız İHA’larımız, SİHA’larımız kalktı ve sonra dağılmak durumunda kaldılar. Artık bunları inlerinde boğacağız.” ifadelerini kullandı.

Türkmeneli Cephesi adlı internet portalı gelişmeyi, “Irak Kuzeyi Duhok kentine bağlı Şeladize nahiyesinde Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) karşı protesto gösterileri düzenleniyor.” şeklinde verdi. Haberde, “TSK üssüne saldırmaya çalışan PKK yandaşı sivillere karşı havaya ateş edildi.” ifadeleri kullanıldı.

Kürt kaynaklarının aktırdığı bilgilere göre ise, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Duhok’un Şeladizê bölgesinde üç gün önce gerçekleşen TSK bombardımanı sonucu en az 4 sivil hayatını kaybetti.

TSK bombardımanına tepki gösteren Şeladizê halkı, bugün (26 Ocak) bölgede bulunan Sirê Askeri Üssü’ne doğru yürüyüşe geçti.

Beş gün önce Dereluk sınırlarında bulunan Reşave Vadisi’ndeki köylerine gittikten sonra Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombalaması sonucu hayatlarını kaybeden Bahtiyar Hasan (30) ve Ziyad Hacı (45) adlı kişilerin cenazeleri dün olay yerinden alınarak Dereluk’a getirilmişti.

TSK’ya ait savaş uçakları 23 Ocak Çarşamba günü Reşave Vadisi’ni bombalamıştı. TSK ise yaptığı açıklamada Zap, Metina, Avaşin ve Haftanin’de bulunan PKK kamplarını bombaladığını belirtmişti.

Bombardıman günü köylerine giden 4 vatandaştan da 5 günden bu yana haber alınamıyor.

Son iki yılda Amediye ilçesinde gerçekleştirilen bombardıman sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 20’ye ulaştı.

Yaklaşık 20 yıldır Türk savaş uçakları, PKK’nin varlığını gerekçe göstererek Irak’ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki sınır bölgelerini bombalıyor. Bu çerçevede 360 köyün boşaltıldığı bildirildi.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder