Konkordato talebi mahkeme tarafından reddedilen ve iflasına karar verilen Pamukkale Turizm’in yöneticileri çarpıcı bir iddiada bulundu. Firma yetkilileri, Pamukkale’nin iflasını gerektirecek bir durum olmadığını belirterek, bu kararın rakip firmayı (Metro Turizm) tekel yapmak için alındığını ifade etti.
BOLD– Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan Pamukkale Turizm’in konkordato talebini reddeden İzmir 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi şirketin iflasını kararlaştırmıştı.
Pamukkale ise daha sonra yaptığı açıklama ile seferlerin sürdüğü ve hukuki sürecin devam ettiğini kamuoyuna duyurmuştu. Açıklamada, şirketi iflas sürecinden kurtarmak için çabaların sürdüğü hatırlatılarak, şöyle denilmişt:
“Bir süredir yaşadığımız olumsuzlukları aşabilmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz başvurular ve hukuki süreçler devam etmektedir. Seferlerimizde hiçbir değişiklik olmayıp bu döneme özel faaliyet iznimiz alınmıştır. Tüm çalışmalarımız normal seyrinde devam etmektedir.”
RAPOR OLUMLUYKEN NEDEN İFLAS VERİLDİ?
Gazete Duvar’dan Özlem Akarsu Çelik’e konuşan Pamukkale Turizm yetkilileri ise mahkemenin verdiği iflas kararı hakkında çarpıcı iddialar ortaya attı.
Mahkemenin, geçici konkordato sürecinde şirkete atadığı denetleme komiserinin firma hakkındaki raporunun olumlu olduğunu kaydeden yetkililer, şu görüşleri dile getirdi: “Alacaklılar davaya müdahil olup olumlu dilekçe vermişti. Ancak mahkeme, bilirkişi incelemesi ve uzatma vermeden bir anda iflas kararı verdi. Mahkemenin bu kararı vermesini gerektiren hiçbir durum yokken iflas demesi, bizim için kötü bir sürpriz oldu. İstinaf mahkemesine başvuracağız. Hukuki süreç devam ediyor. Seferlerimiz sürüyor.”
RAKİP FİRMAYI TEKEL YAPACAKLAR
Pamukkale, 57 yıldır sektörde faaliyet gösteren, 3 bin 500 çalışanı ve 600 otobüsü bulunan köklü bir firma. Pamukkale’nin sektördeki şu anda en büyük rakibi ise Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yakınlığı ile tanınan ve halen cinayet suçundan hüküm giydiği için kaçak durumunda bulunan Galip Öztürk’e ait Metro Turizm. Pamukkale’nin devreden çıkması, Metro Turizmi sektörde rakipsiz hale getirecek.
Pamukkale Turizm yetkilileri, “Türkiye’de şehirlerarası taşımacılıkta iki büyük firmadan biri hakkında iflas kararı verirseniz bu iş diğer firmanın tekel olması anlamına gelir. Rakip firmanın bizim konkordato ilan etmemizin ardından bilet fiyatlarını düşürmesi iyi niyetle bağdaşmamaktadır. Mahkeme bunları gözetmeliydi.” dedi.
50 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR
Pamukkale Turizm’de 3 bin 500 kişi çalışıyor. Şirket yetkilileri, lastikçisinden benzincisine ve bakımcısına kadar tedarikçilerle birlikte toplam 50 bin kişinin firmadan ekmek yediğine dikkati çekti ve şöyle devam etti: “Konkordatoda biz işçi alacaklarını ödemek zorundayız ama iflasta böyle bir zorunluluk yok, muhatap iflas masası. İşçilerimizin ve ailelerinin geleceğiyle ilgili karar vermek bu kadar kolay mı?”
KAZA ORANI EN DÜŞÜK FİRMA
Pamukkale’nin rakibi Metro Turizm, sektörde ölümlü kaza oranı en yüksek firma konumunda. Pamukkale ise tam tersine kaza oranı en düşük firma. Pamukkale, yılda 15 milyon yolcu taşıyor.
Şirket yetkilileri, şunları söyledi: “Yolcu sayısı ve verimlilik geçen yılın bu aylarına göre arttı, ama mahkeme iflas kararı verdi. Doğuş Finansman’a 30 milyon lira civarında borcumuz varken -araçların kiralandığı buyback (geri ödemeli) sistemiyle- mahkemenin verdiği bu kararla borcun 130 milyon liraya çıkması nasıl açıklanabilir? Borcu bu kadar artırmanın bir mantığı yok! Bu süreçte seferlerimiz aksamamış, kimse yolda kalmamış.”
MÜEBBET HAPİS CEZASINI YARGITAY ONADI, GALİP ÖZTÜRK GÜRCİSTAN’A KAÇTI
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektöründe Varan, Ulusoy ve son olarak Pamukkale Turizm iflas etti. Hepsi de Metro Turizm’in en büyük rakipleriydi. Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk’ün adı İstanbul Esenler Otogarı’nın işletmecisi olmasından sonra sektörde öne çıktı.
AKP ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Galip Öztürk, 15 Temmuz 2016’da başarısız darbe girişiminden sonra İstanbul Esenler Otogarı’nın ismini, “15 Temmuz Şehitler Otogarı” olarak değiştirmesiyle gündeme gelmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanından ayrılmayan Öztürk, hakkındaki cinayet davasında müebbet hapis cezasının infazı Yargıtay tarafından onandıktan sonra ortadan kayboldu. Firari Öztürk’ün, Gürcistan vatandaşlığına geçtiğine ve bu ülkede yapılan son seçimde oy kullandığına dair fotoğraflar sosyal medyada paylaşılmıştı.
1996’da İstanbul Beyoğlu’nda bir evde öldürülen Kuvvet Köseoğlu cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Galip Öztürk, müebbet hapis cezası almış ve dava geçen yıl ekim ayında Yargıtay tarafından onanarak, karara bağlanmıştı. Öztürk, kararın açıklandığı gün yurt dışına çıkmıştı.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder