25 Ocak 2019 Cuma

Antalya, hortum felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor

Antalya’da yaşanan hortum felaketi 2 kişinin ölümü ve 11 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Türkiye’nin en büyük örtü altı üreticisi olan Antalya’da, tarım ürünleri hortumdan büyük hasar gördü, 5 bin dönüm sera kullanılamaz hale geldi. İzmir’de ise şiddetli fırtına etkiliydi. Evlerin çatılarını uçuran fırtına, yol kenarlarındaki ağaçları kökünden söktü. 

BOLD – Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde meydana gelen hortum, şehirde büyük felakete yol açtı. Denizden sahildeki yerleşim bölgelerine doğru gelen hortumda, evlerin çatıları uçtu, narenciye ağaçları kökünden söküldü, seralar ve tarım alanları büyük hasar gördü. Hortum felaketinde iki kişi hayatını kaybederken 11 kişi de yaralandı.

Antalya’nın Finike-Kumluca sahil karayolunda çıkan hortum sonucu ölenlerin sayısı 2’ye yükseldi. Finike’de ASAT görevlisi Bayram Demir bina önünde bulunduğu sırada çıkan hortum nedeniyle portakal bahçesine savruldu. Yapılan arama portakal bahçesinde yaralı olarak bulunan Demir, sağlık ekipleri tarafından yapılan müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

Durumu ağır olan Bayram Demir tüm müdahaleye rağmen akşam saatlerinde hayatını kaybetti. 39 yaşında ve 1 çocuk babası Demir’in vefatı hastane bahçesinde bekleyen ailesi ve iş arkadaşlarını üzüntüye boğdu.

Antalya’daki hortum felaketinde, tarım alanları büyük hasar gördü. (Fotoğraflar: DHA)

5 BİN DÖNÜM SERA ZARAR GÖRDÜ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kumluca’da dün meydana gelen hortumdan zarar gören sera ve bahçeleri gezdi. Çiftçilerle görüşen Pakdemirli, seraları inceledi, daha sonra ilçedeki özel hastanede tedavisi devam eden yaralıları ziyaret etti. Bakan Pakdemirli, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ve çiftçinin zararlarını tazmin konusunda çalışma yapıldığını kaydetti.

Hortum sebebiyle Kumluca’da 1000 dönüm, Finike’de 4000 dönüm örtü altı tarım sahası hasar gördü. Bazı narenciye bahçelerinde ise ağaçlar kökünden söküldü.

BAKANDAN FIRTINA UYARISI

Bugün ve yarın için fırtına uyarısı yaptıklarını da sözlerine ekleyen Bakan Pakdemirli, “Bugün ve yarın en önemlisi. Bundan sonrası için hazırlıklı olmamız lazım. Bugün yine gece saatlerinde 100 kilometrenin üzerinde rüzgar bekleniyor. Yarın öğleden sonra tekrar bekleniyor. Bu anlamda her türlü tedbiri vatandaşımız almalı. Mal kaybı olabilir ama daha önemlisi can kaybı olmaması için vatandaş tedbiri almalı. Açık yerlerde durmasınlar. Araçla seyahat etmesinler. Kapalı yerlerde bulunsunlar. Can ve mal güvenliği için tedbir alsınlar.” uyarısını yaptı.

SERİK’TE HORTUM VE FIRTINA TARIM ALANLARINA ZARAR VERDİ

Öte yandan Serik ilçesinde dün etkili olan hortum ve yağışın ardından hasar tespit çalışmaları başladı. Serik Kaymakamı Haluk Şimşek, Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık ile Serik İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Çömezoğlu, zarar gören seralarda inceleme yaptı.

Fırtına ve hortum nedeniyle ilçede 30 çiftçiye ait domates, çilek, biber ve salatalık serası zarar gördü. Belek- Kadriye- Kundu Kral Yolu ile bir golf sahasında yaklaşık 50 çam ağacı devrildi. Hortumun söktüğü çam ağaçları yola savruldu. Belediye ekipleri, yollara devrilen ağaçları kesere kaldırdı.

ÇİFTÇİNİN MAHSULÜ TELEF OLDU

Çilek üreticisi Mustafa Mutaf da “Hortum ve fırtınadan seralarımız büyük zarar gördü. Mahsulümüz telef oldu. Çilek hassas bir meyve olduğu için yağmur suyunu gördüğü zaman hemen çürüme yapar. Kısacası alın terimiz, hotum ve fırtınada yok oldu. Zararımız büyük.” dedi.

Köseler Mahallesi’ndeki serası zarar gören Seffat İlişik ise “Bu sezon bitti, bütün emeklerimiz gitti.” diye konuştu.

Şiddetli fırtına İzmir’de de etkili oldu, ağaçlar yollara devrildi, evlerin çatıları uçtu. (Fotoğraflar: DHA)

İZMİR’İ DE FIRTINA VURDU

Öte yandan, İzmir’de bugün (25 Ocak 2019) öğleden sonra başlayan şiddetli rüzgar, saat 18.00’den itibaren etkisini artırarak fırtınaya dönüştü. Fırtına İzmir kent merkezinde çeşitli ilçelerde ve semtlerde bazı ağaçların, sokak ve caddelere devrilmesine, binaların çatılarının uçmasına, Karabağlar’da Cennetçeşme semtindeki bir caminin minaresinin ise külah bölümünün devrilmesine neden oldu. Devrilen ağaçlar ile uçan çatılar özellikle araçlara zarar verdi.

VAPUR SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımı hizmeti veren kuruluşu İZDENİZ’den yapılan açıklamada, bugün saat 18.15 itibariyle olumsuz hava ve deniz koşulları sebebiyle arabalı vapur seferleri dahil tüm seferlerin geçici süre iptal edildiği duyuruldu.

İzmir’in Balçova ilçesi İnciraltı bölgesinde, saat 18.00 sıralarında bir ağaç yola devrildi. Bu sırada seyir halinde olan 3 araç da, devrilen ağacın altında kaldı. Araçlarda bulunanlar olaydan yara almadan kurtuldu.

FIRTINA HIZI GÜNEY EGE’DE 100 KİLOMETREYİ BULACAK

İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları fırtınaya karşı uyardı. Ege Bölgesi ile Batı Akdeniz’de güney yönlerden rüzgarın saatteki hızının 60 ila 90 kilometreye kadar çıkacağı belirtildi. Güney Ege’de ise kuvvetli fırtınanın saatteki hızı 100 kilometreyi bulacağı belirtildi.

GÖKTEN ÇAMUR YAĞIYOR

Bu arada, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımının ise güneybatılı akışlarla birlikte batı kesimlerini etkilediği ifade edildi. Toz taşınımının yarın akşam saatlerine kadar başta güneybatı kıyıları olmak üzere Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de yer yer etkili olacağı bildirildi. Toz taşınımı sebebiyle, bu bölgelerde gerçekleşecek yağışların yer yer çamur şeklinde olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması çağrısı yapıldı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder