17 Ocak 2020 Cuma

ABD Başkanı Donald Trump’ın Senato’daki yargı süreci başladı

ABD Başkanı Donald Trump hakkında başlayan azil sürecinde yargı aşamasına geçildi. Karar, jüri heyeti sıfatıyla ABD Senatosu’nda görevli 100 senatör tarafından verilecek.

BOLD Donald Trump’ın azledilmesiyle ilgili Senato’daki yargılama süreci, savcılık görevini üstlenecek Temsilciler Meclisi’nin azil maddelerini dün resmi olarak Senato’ya sunmasıyla başladı.

Azil savcısı yedi üye, önceki gün olduğu gibi dün tekrar Senato binasına geldi.

SCHIFF, SENATO’YA AZİL MADDELERİNİ OKUDU

Bu yedi üyeden başsavcı olarak görev yapacak olan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff kürsüde azil maddelerini okudu. “Görevi kötüye kullanma” ve “Kongre’nin engellenmesi” gibi suçlamaların yer aldığı iddianame Senato tarafından kabul edildi.

Normalde senatörler için ayrılan kürsüde, “Senato’nun izniyle, şimdi azil maddelerini okuyacağım” diyerek söze başlayan Schiff, daha sonra 9 sayfalık gerekçeleri okudu.

Adam Schiff, “Donald J. Trump, başkanlık makamının gücünü kötüye kullanmıştır” dedi. Trump’ın Ukrayna hükümetini, bir sonraki ABD başkanlık seçimleri sürecine dahil olmaya zorladığını ifade eden Schiff, Başkan‘ın daha sonra da skandalın Temsilciler Meclisi’nde soruşturulmasını engellediğini belirtti.

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI YEMİN ETTİ

Duruşmalara başkanlık edecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts da Senato’ya giderek yemin etti. Roberts’a yemini Senato’daki en kıdemli Cumhuriyetçi senatör Chuck Grassley ettirdi. Ancak Roberts söz konusu dava sürecinin karar mercii olmayacak.

Roberts’ın ardından da jüri görevi yapacak 100 senatör tek tek tarafsızlık yemini etti. Senatörlere de Başyargıç John Roberts yemin ettirdi.

Dava sonunda kararı, ilgili yasalar gereği yargı süreci boyunca mahkemede jüri heyeti olarak yer alacak olan 100 senatör verecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Böylece azil süreci artık yargılama safhası için Senato’ya resmen taşınmış oldu. Senato, yargılama sürecinde azil mahkemesine dönüşüyor. Senato’daki esas oturumların gelecek Salı günü başlaması planlanıyor. Oturumlar iddia ve savunma tarafının açılış sunumlarıyla başlayacak.

Başkan Trump’ın ekibi Senato’daki yargılamanın iki haftadan fazla sürmeden aklanma kararının çıkmasını bekliyor. Ancak yeni tanıkların ifade için çağrılması bu süreyi uzatabilir.

Siyasi uzmanlara göre, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da Başkan Trump’ın görevinden azledilmesi neredeyse imkansız. 100 koltuklu Senato’da Cumhuriyetçilerin 53 temsilcisi bulunuyor. Trump’ın görevinden azledilmesi kararı içinse üçte ikilik çoğunluk, yani 67 senatörün oyu gerekiyor.

YENİ TANIKLARIN ÇAĞRILMASI

Demokratlar Trump’a yakın ve Temsilciler Meclisi’nde ifade vermeyen en az dört ismin tanık olmasını istiyor. Bunlar arasında eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton ve Beyaz Saray Genel Sekreter Vekili Mick Mulvaney de var. Başkan Trump’ın isteğiyle bu iki isim de Temsilciler Meclisi’nde tanıklık etmedi ancak Bolton celp gönderilmesi halinde Senato’da tanıklık edeceğini söylemişti.

Yeni tanıkların çağrılmasına Cumhuriyetçi senatörler arasındaki küçük bir grup de sıcak bakıyor.

Temsilciler Meclisi’ndeki soruşturmayı idare eren İstihbarat Komisyonu Başkan Adam Schiff ve azil maddelerini onaylayan Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler, 7 kişilik savcı ekibine başkanlık edecek.

SENATO’DA YARGILANAN 3. BAŞKAN

Hakkındaki tüm iddiaları reddeden ABD Başkanı Trump, şahsına karşı “siyasi bir cadı avı” başlatıldığını savunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, bir başkan aleyhinde üçüncü kez Senato’da azil davası başladı. Daha önce 1868 yılında Andrew Johnson ve 1999’da Bill Clinton’a karşı açılan davalar sonuçsuz kalmıştı. 1974 yılında, Watergate Skandalı ile ilgili olarak, dönemin başkanı Richard Nixon’a karşı başlatılması planlanan yargı sürecine ise Nixon’un görevinden istifa etmesiyle gerek kalmamıştı.

ABD’de Trump’ın azil maddeleri Senato’ya teslim edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder