16 Ocak 2020 Perşembe

Putin ve Erdoğan, ateşkes ilan ederken Libya’daki taraflara danışmamışlar

Bloomberg haber ajansı, Türkiye ile Rusya’nın çağrısı üzerine Libya’da ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından bunun anlaşmaya dönüştürülmesi için bu hafta başında Moskova’da yapılan görüşmelerin perde arkasında yaşananlarla ilgili bir haber yayımladı.

BOLD “Vladimir Putin, öfkeli Libyalı general tarafından nasıl oyuna getirildi?” başlıklı haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta içerisinde İstanbul’da yaptıkları görüşmenin ardından ilgili tarafların hiçbirisinin haberi olmadan Libya’da ateşkes çağrısı yaptıkları öne sürüldü.

TARAFLARIN HİÇBİRİSİNİN HABERİ YOKTU

Bloomberg haber ajansına konuşan görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Türkiye ile Rusya’nın Libya’daki taraflar, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nisan ayından bu yana ateşkes için çalışmalar yürüten Birleşmiş Milletler’e danışmadan ateşkes çağrısı yaptıklarını söyledi.

Libya’da Türkiye ve Rusya’nın çağrısıyla başlayan ateşkesin metne dökülmesi için Pazartesi günü Moskova’da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

BM tarafından tanınan ve Türkiye tarafından desteklenen Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin Başbakanı Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin Başbakanı Fayiz es Serrac, ateşkes anlaşmasını imzalarken, General Halife Hafter ise süre istedi ve anlaşmayı imzalamadan Moskova’dan ayrıldı.

ERDOĞAN VE TRUMP LİBYA’YI GÖRÜŞTÜ

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü Libya’daki son durum ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdikleri bir telefon görüşmesi yaptı.

Beyaz Saray’dan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, “İki lider Suriye ve Libya’daki güvenlik durumu, İran’daki protestolar ve İran’ın Ukrayna Uluslararası Havayolları uçağını düşürmesini konuştu” ifadesi kullanıldı.

YUNANİSTAN, LİBYA KONFERANSINA DAVET EDİLMEDİ

Bu arada Yunanistan’ın Berlin’de 19 Ocak Pazar günü düzenlenecek olan Libya konferansına davet edilmemesi Atina’nın tepkisine yol açtı.

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Yunanistan’ın neden bu sürecin parçası olmadığını” anlayamadıklarını söyledi.

Atina, Berlin’deki konferansa katılmak için geçtiğimiz günlerde talepte bulunmuştu. Ancak Yunanistan, Alman hükumetinin konferans için Berlin’e davet ettiği ülkeler arasında yer almadı.

Yunanistan özellikle Türkiye ve Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin Doğu Akdeniz’le ilgili imzaladığı münhasır bölge ve güvenlik mutabakatlarına yönelik tepkisini masaya getirmek için Berlin’deki konferansta yerini almak istiyordu.

BERLİN’DE LİBYA TOPLANTISI

Alman hükumeti, Berlin’deki Libya konferansına ABD, Rusya, Çin, Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Cezayir’in yanı sıra Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Arap Birliği’ni davet etmişti. Konferansa, Libya’da çatışan iki tarafı temsil eden Ulusal Mutabakat Hükumeti Başkanı Fayiz es Serrac ile General Halife Hafter de davet edildi.

Hafter, ateşkes anlaşmasındaki Türkiye’nin rolüne itiraz ediyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder