16 Ocak 2020 Perşembe

Çavuşoğlu, Libya’ya Suriyeli savaşçı gönderileceği iddiasını yalanladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye Milli Ordusu askerlerine Libya’da savaşmaları karşılığı para ve vatandaşlık verileceği iddiasını yalanladı. Ancak geçtiğimiz ay Reuters Haber Ajansı’na konuşan ve adlarını vermeyen iki üst düzey Türk hükumeti yetkilisi ve iki güvenlik yetkilisi, bu iddiaları doğrular yönde açıklamalar yapmıştı.

BOLD – Özel bir televizyon kanalanda katıldığı programda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt  Çavuşoğlu, Suriye Milli Ordusu (SMO) askerlerinin Libya’da para ve Türk vatandaşlığı karşılığında savaştırılacağı iddialarına yönelik soruya, “Tamamen gerçek dışı” diye yanıt verdi.

Çavuşoğlu, “İddiaların hiçbiri doğru değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının nasıl alınacağı kanunlarda belli. Dolayısıyla milletvekillerimizin ve siyasetçilerimizin de gerçek dışı, hayal ürünü iddialara inanıp gündeme getirmesi doğru değil” dedi.

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, 2 bin Suriyeli savaşçının Libya’da savaşmak üzere Türkiye üzerinden bu ülkeye gittiğini veya gitmekte olduğunu yazdı.

Haberde ayrıca “Suriye’de 450-550 TL maaş verilen kişilerin Libya’da 2 bin dolar kazanacağı ve Türkiye’nin tüm savaşçılara Türk vatandaşlığı vermeyi vadettiği” ifade edilmişti.

Haberi Türkiye, Libya ve Suriye’de üç kaynağa dayandıran Guardian bu savaşçıların, Türkiye’nin desteklediği Fayiz es Serrac hükümeti için savaşacağını aktardı.

TÜRKİYE DAHA ÖNCE KABUL ETMİŞTİ

Geçtiğimiz ay Reuters Haber Ajansı’na konuşan ve adlarını vermeyen iki üst düzey Türk hükumeti yetkilisi ve iki güvenlik yetkilisi, Türkiye’nin henüz Libya’ya Suriyeli muhalif savaşçı göndermediğini ancak bu konuda “değerlendirmelerin ve toplantıların yapıldığını” ifade etmişti.

Yetkililer, “Bu yönde bir adım atılması konusunda bir eğilim var” ifadesini kullandı, ancak henüz kaç savaşçının gönderilebileceği konusunda bir karara varılmadığını söyledi.

Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkere çıkmadan önce Reuters’a konuşan Türk güvenlik yetkililerinden biri, “Ordunun Türkiye sınırları dışındaki tecrübesi Libya’da çok yarar sağlayacak. Ancak Suriyeli savaşçıların deneyiminin de kullanılması olasılığı var. Meclis’in yetki veren tezkereyi kabul etmesi halinde, bu yönde bir adım atılabilir” ifadelerini kullanmıştı.

1600 SURİYELİ AFRİN’DE EĞİTİLİYOR

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) de Aralık ayında Milli Suriye Ordusu çatısı altındaki farklı birliklere bağlı 1600 kadar paralı askerin Libya’ya gönderilmek üzere Türkiye’ye ait eğitim kamplarında hazırlandığını duyurmuştu.

SOHR, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Süleyman Şah, Sultan Murat ve Mutasım Tümenleri’nden 1600 askerin Libya’da Halife Hafter güçlerine karşı savaşmak üzere Afrin’deki Türk eğitim kamplarında beklediklerini savundu. İngiltere merkezli gözlemevi, daha önce 300 kadar militanın da Trablus’a ulaştığını iddia etmişti.

Türkiye, Libya’ya 2 bin cihatçı gönderiyor’ iddiası: 2 bin dolar maaş ve vatandaşlık

“Türkiye, Suriyeli silahlı grupları Libya’ya göndermeye hazırlanıyor”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder