17 Ocak 2020 Cuma

Libyalı General Halife Hafter Yunanistan’da

Libya’da BM’nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükumetine karşı savaşan General Halife Hafter, Pazar günü Berlin’de düzenlenecek Libya Konferansı’na davet edilmeyen Yunanistan’a gitti.

BOLD – Libya’nın doğusunu kontrol eden silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter, Libya konferansına günler kala Yunan hükumeti temsilcileriyle görüşmek üzere özel bir uçak ile Atina’ya gitti.

Hafter’in Atina’ya geliş saati ve uçağın hangi havaalanına indiği konusu güvenlik nedeniyle gizli tutuldu.

Perşembe akşam saatlerinde Atina’ya ulaşan Hafter Atina’daki temasları sırasında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya geldi.

Hafter’in bugün Başbakan Kiryakos Miçotakis ve bazı hükumet temsilcileriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.

YUNANİSTAN LİBYA KONFERANSINA DAVET EDİLMEDİ

Siyasi uzmanlara göre Hafter’in, Libya’daki iç savaşı sonlandırmak üzere Berlin’de pazar günü düzenlenecek Libya konferasına davet edilmeyen Yunanistan’ı ziyaret etmesi dikkat çekici. Yunanistan Berlin’de yapılacak konferansa davet edilmemesini eleştirmişti.

Türkiye ve Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Doğu Akdeniz’le ilgili imzaladığı münhasır bölge ve güvenlik mutabakatlarına tepki gösteren Atina, Libya konferansında bu konudan duyduğu rahatsızlığı aktarmayı amaçlıyordu.

ATİNA, HAFTER’LE TEMASLARINI GÜÇLENDİRDİ

Nitekim Yunanistan Başbakanı Miçotakis dün yaptığı açıklamada, Ankara ile Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya hükumeti arasındaki anlaşmaya son verilmediği sürece Avrupa Birliği gündemine gelecek her türlü Libya barış planını veto edeceklarini açıkladı.

Atina, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti (UMH) arasında imzalanan deniz yetki sınırlarına ilişkin anlaşma sonrası UMH’nin Atina büyükelçisini sınır dışı etmişti.

Ankara ve Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin imzaladığı anlaşmadan sonra Atina, Hafter ile temaslarını güçlendirmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı: Hafter ateşkese uyacağına söz verdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder