18 Ocak 2020 Cumartesi

Erdoğan’ın hemşehrilerini ‘yol yapıyoruz’ diye kandırıp santral inşaatına başladılar

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baba ocağı Rize Güneysu Gürgen Köyü’nde Baro Enerjinin yürüttüğü HES projesi, yöre halkına ‘yol yapıyoruz’ diye anlatılmış. Köylüler projeyi mahkemeye taşıdı.

BOLD Türkiye’nin en verimli su kaynakları üzerine yapılan hidroelektrik santralleriyle (HES) ilgili skandallara bir yenisi eklendi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baba ocağı Rize Güneysu Gürgen köyünde yürütülen HES inşaatı, yöre halkına yol yapımını diye lanse edildi.

PROJENİN DURDURULMASI TALEBİYLE MAHKEMEYE GİTTİLER

Çalışmaların HES inşaatı olduğunun ortaya çıkması ile büyük şaşkınlık yaşayan Gürgen köylüler, ‘kandırıldıklarını vurgulayarak’ projenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvurdu.

PERDE BETONLAR ARKASINA DÖŞENEN BORULARLA BELLİ OLDU

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre Gürgen Köyü sakinleri, Baro Enerji A.Ş’nin yürüttüğü çalışmaların HES inşaatı olduğunu perde betonlar arkasına boruların döşenmeye başlaması ile fark etti.

HES inşaatının boruları duvarlar arasında gizlenmeye çalışıldı.

Handüzü Yaylası Kültür, Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Güneysu Çevre Platformu üyeleri ve köy halkı ile bir araya gelen Avukat Remzi Kazmaz, “Güneysu halkı sonuna kadar haklı. Şirket yalan söyleyerek yol inşaatı adı altında HES inşaatı yapmış “dedi.

Avukat Remzi Kazmaz, yöre halkına destek veriyor.

Firmanın, halkın iyi niyetini suistimal ettiğini aktaran Kazmaz, şirketin elindeki Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna inanıp güvenmediği için bu yola başvurduğunu savundu.

Mahkeme sürecine değinerek, şunları söyledi: “İleride telafisi imkansız zararlar olmaması için mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyoruz. Yetkililer ve akil adamların bundan sonra gereğini yapacaklarına inanıyoruz.”

Avukat Kazmaz, Rize Güneysu Gürgen Deresi üzerinde 19.12.2012 tarihli olumlu ÇED raporu ile Alicik 1 ve 2 adıyla kurulan HES’e karşı Rize İdare Mahkemesinde açılan davayı Güneysu halkının kazandığını hatırlattı.

TEKRAR OLUMLU ÇED ALINMASI YASAYA, HUKUKA AYKIRI

“Adı geçen HES’lerin çevre üzerinde yaratacağı olumsuz etkilerine rağmen aynı filme yine bakanlıktan 18.12.2018 tarihinde tekrar olumlu ÇED alması yasaya, hukuka, vicdana aykırıdır” itirazını dillendirdi.

Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize’de HES çalışmaları dereleri kuruma noktasına getirdi.

RİZE DERELERİNDE SULAR AZALDI

Yıllık 2 bin 400 kilogram ile Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize’de, HES projelerinin bulunduğu vadilerdeki dere yatakları yaz aylarında susuz kalıyor.

Kılıçdaroğlu: Öğretmenlere ekonomik azap yaşatılıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder