17 Ocak 2020 Cuma

“Beyaz Saray Ukrayna’ya yardımı dondurarak yasayı çiğnedi”

ABD’de federal hükumetin faaliyetlerini kontrol eden partiler üstü denetleme organı, Beyaz Saray’ın Kongre tarafından onaylanan Ukrayna’ya askeri yardımı dondurmasının yasalara aykırı olduğuna hükmetti.

BOLD ABD’nin Sayıştay’ı olarak kabul edilen bağımsız yapı, Başkan Trump hakkındaki azil soruşturmasının da odağı olan Ukrayna’ya askeri yardımın askıya alınması konusunda Beyaz Saray’ın federal yasaları ihlal ettiğini belirtti.

ABD Sayıştayı, hazırladığı raporda, Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesi’nin (OMB) yardımları askıya alarak yasaları ihlal ettiğini belirtti.

YARDIMI ‘SİYASİ’ GEREKÇELERLE DURDURDU

Raporda, OMB’nin, Kongre’nin Ukrayna için onay verdiği güvenlik yardımlarını bütçeyle alakalı teknik koşullardan ziyade “siyasi nedenlerle” geciktirdiği ve Harcamayı Sınırlandırmanın Kontrolu Yasası’nı ihlal ettiği değerlendirmesine yer verildi.

Beyaz Saray’ın yasayı ihlal ettiğine karar veren denetleme organı “Yasanın doğru bir şekilde uygulanması, Başkan’a kendi siyasi önceliklerini Kongre’nin onaylayarak yasalaştırdığı hükümlerin yerine geçirmesine izin vermez” yargısında bulundu.

Kararda “Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesi yardımı siyasi gerekçelerle durdurdu, bu da Harcamayı Sınırlandırmanın Kontrolü Yasası kapsamında yasak” denildi.

OMB ise yardımların bekletilmesinin uygun ve gerekli olduğunu savunuyor. Sözcü Rachel Semmel, “Sayıştay’ın değerlendirmesine katılmıyoruz” dedi.

AZİL SORUŞTURMASININ ODAĞINDAKİ İDDİA

Ukrayna’ya askeri yardımların dondurulması, ABD Başkanı Donald Trump hakkında yürütülen ve Senato’ya taşınan azil soruşturmasının merkezinde yer alıyor.

Trump, Ukrayna’ya yapacakları askeri yardımı, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın ABD’de bu yıl Kasım ayında yapılacak olan Başkanlık seçimlerindeki muhtemel rakibi Demokrat aday Joe Biden’ın oğlu aleyhinde bir soruşturma açması koşuluna bağlamakla suçlanıyor.

Başkan Trump’ın, Ukrayna Cumhurbaşkanı’na baskı yaptığı ve görevini kişisel çıkarları için kullandığı iddia ediliyor.

ABD’de Trump’ın azil maddeleri Senato’ya teslim edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder