16 Ocak 2020 Perşembe

Türkiye’de taraftar sayısı arttı, kur farkı 125 milyon euro zarara uğrattı

UEFA, 2018 mali yılına dair hazırladığı detaylı raporunu yayınladı. Raporda Türk futbolu ile ilgili önemli veriler de yer aldı. Futbolcu maaşlarında kur farkı artışı etkili oldu. Zarar 125 milyon euro.

BOLD – UEFA’nın hazırladığı rapora göre Türkiye’de gişe hasılatlarının geçtiğimiz yıllara oranla yükselişte olduğu göze çarptı. Kulüplerin gişe hasılatındaki %52’lik ortalama artış, Türkiye’nin bu alanda zirvede yer almasını sağladı. Son yılların flaş ekibi Başakşehir, %158’lik artışla en fazla dikkat çeken kulüp oldu. Türkiye’den sonra en büyük artış İtalya’da gerçekleşti. Avrupa liglerinin ortalama seyirci sayısında, geçtiğimiz mali yıla oranla %2’lik artış tespit edildi. Bu yükselişe en çok katkı veren ülkeler Türkiye, Yunanistan ve Rusya oldu.

FENERBAHÇE SEYİRCİ SAYISINI ARTTIRDI

Türkiye’den Fenerbahçe, İspanya’dan Barcelona, İtalya’dan Lazio, Rusya’dan Rostov ve Ural ile Yunanistan’dan PAOK ve Olympiacos önceki mali yıla oranla stadyumlarına çektikleri seyirci sayını 6 binden fazla artıran kulüpler oldular. Türkiye, Polonya ile birlikte son 10 yılda 20’den fazla yeni stadyum inşa eden iki ülkeden biri olarak kayıtlara geçti.

TOPLAM GELİRİN %42′Sİ YAYIN HAKLARINDAN

Raporda Türk kulüplerinin toplam gelirlerinin %42’sini yayın haklarından elde ettiği belirtildi. Yeni yayın anlaşmasıyla birlikte yayın gelirinin Türk lirası bazında %40 arttığı görüldü. Ancak liranın euro karşısındaki değer kaybı kulüplerin kasasına giren paranın %18 azalmasına neden oldu. Avrupa futbolunun toplamda 6 milyar euro’yu aşan sponsorluk ve reklam gelirleri büyümeye devam etti. Bu pastada en fazla paya sahip olan İngiltere ve Almanya’da da büyüme sürdü. Türkiye’de de geçtiğimiz mali yıla oranla %10’un üzerinde artış sağlandığı tespit edildi. Hollanda, Avusturya ve Yunanistan dışındaki 17 ligde maaş ortalamaları yükseldi. Kur farkının etkisiyle birlikte en fazla artış %36 ile Türkiye’de yaşandı. Liradaki değer kaybı, Türk kulüplerini toplamda 125 milyon euro zarara uğrattı.

YABANCI KURALINDA EN RAHAT TÜRKİYE

Maç kadrosunda 14 yabancının yer alabildiği Süper Lig, bu alanda lider oldu. Yabancı kuralının en sıkı uygulandığı ülkenin ise yalnızca 3 yabancıya izin veren Karadağ olduğu belirtildi. Karadağ’ı 4’er yabancı izniyle diğer balkan ülkeleri Sırbistan ve Bosna Hersek takip etti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder