17 Ocak 2020 Cuma

Sıra TCDD’ye geldi: Bilet garantili peşkeş

Yandaş iş adamlarına “garantili” ihale veren AKP hükumeti, şimdi de TCDD’nin yolcu taşımacılığını özelleştirmek için harekete geçti. Hazırlanan taslakta hesaplanan tahmini maliyette bütün biletlerin satılmış gibi kabul edilmesi dikkat çekti.

BOLD – AKP hükumeti, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD), yolcu taşımacılığı işini özelleştirmek için çalışma yürütüyor. Konuyla ilgili taslak yönetmelik hazırlanırken, yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte taşımacılık işi için ihaleye çıkılacak.

YOLCU TAŞIMACILIĞI ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLECEK

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberinde, Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün ‘Demiryolu yolcu taşımacılığında kamu hizmeti yükümlülerinin seçimi ile kamu hizmeti sözleşmelerinin düzenlenmesi, uygulanması ve denetim usul ve esasları hakkında yönetmelik’ taslağı hazırladığı belirtildi. Buna göre taşımacılık işinin özel sektöre devredileceği, bunun için ihaleye çıkılacağı belirtildi.

BÜTÜN BİLETLER SATILMIŞ GİBİ KABUL EDİLECEK

Taslak metne göre ihale ‘açık ihale’ usulü ile yapılacak. Kamu hizmeti yükümlülüğüne esas net maliyetin tespit edilmesi amacıyla en az üç kişiden oluşan bir ‘Değer Tespit Komisyonu’ kurulacak. Bu komisyon maliyeti belirleyecek. Maliyet belirlenirken bir trenin çalıştırılması için hesaplanan tahmini maliyette bütün biletler satılmış gibi kabul edilecek. İhaleyi alan firmaya kamu yükümlülüğü için tahmini maliyet tutarlarının azami yüzde 20’si makul kar oranı olarak verilecek.

SENDİKA ŞİRKETLERİN KAR ORANLARININ GÖZETİLMESİNE KARŞI ÇIKTI

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), altyapıların kamu bütçesinden karşılanmasına karşın işletmeciliğin sektörün isteklerine göre belirlenmesine karşı çıktı. BTS yetkilileri tarafından hazırlanan önerilerde, sözleşmenin şirketlerin kar oranını gözetmesi, şirketlere yüzde 30 avans verilecek olması, ölümlü kazalara ilişkin sigortanın kim tarafından ödenecek olmasının muallakta bırakılması, personel maaşının asgari ücret olarak belirlenmesi eleştirildi.

İntihar eden arkeologdan mektup: “Ben yapmadım! Her yerde kameralar var, izleyince göreceksiniz”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder