30 Temmuz 2020 Perşembe

Fındıkta TMO’nin durumu tedirginlik sebebi

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, üreticiden ucuza aldığı fındığı bu yıl da kâr güdüsüyle yükseğe satma riski, tedirginliğe yol açıyor. Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, üretimden ihracata devlet politikası oluşturulması gerektiğini belirtti.

BOLD – Piyasayı düzenleme amaçlı kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ticari işletme gibi kâr güdüsüyle çalışma eleştirisi getiren ihracatçılar, mevcut hâle tepki gösteriyor. Ofis’in, geçen yıl, çiftçiden 16 liraya aldığı fındığı 20-24 liraya sattığını hatırlatan İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, “Fındığı bu fiyattan sattığı dönem, köylünün elinde fındık kalmamıştı. Bu geliri üreticinin kazanmasını isterdik” dedi.

TÜRKİYE ÜRETİMDE BİRİNCİ VERİMDE SON SIRALARDA

TMO’nun piyasayı dengeleyen bir kurum mu yoksa ticari bir kuruluş mu olduğu sorusuna cevap aradıklarını ifade eden Gören, “Alım stratejini önceden belirleyen Ofis’in satış stratejisini de önceden açıklaması gerekiyor” dedi. Fındık üretiminde dünya birincisiyken verimde son sıralarda yer alındığına dikkat çekerek “Bizde dekar başına ortalama verim 84 kilo iken ABD’de 236, İtalya’da 153 kilo. Türkiye, fındıkta dünyadaki gücünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Üretimden ihracata fındıkta devlet politikası oluşmalı” vurgusu yaptı.

Hükumet 95 milyar liralık borç için 77 milyar lira arıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder