31 Temmuz 2020 Cuma

Plajlarda korona riski artıyor!

Kurban Bayramı ile birçok kişi sahil bölgelerine yöneldi. Halka açık sahillerde sosyal mesafe koymanın zorluğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Deniz ve havuzdan virüs bulaşması zor ancak 2 kişi 1,5 metreyi dikkate almadan birbirine yaklaşırsa ve biri virüs taşıyorsa açık havada da bulaşır” dedi.

BOLD – Sıcak havaların etkisi ve Kurban Bayramı vesilesiyle azımsanmayacak sayıda vatandaş koronavirüs tehdidine rağmen deniz kıyılarını doldurdu. Özel plajlarda sosyal mesafe, hijyen ve maske tedbirleri uygulanırken, halk plajlarındaki önlemlerin kimilerince ihlal ettiği gözlendi.

İSTİKLAL CADDESİ VEYA KORDON’DAN FARKLI DEĞİL

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da tabloya işaretle “Özellikle öğleden sonra gelenler daracık sahillerde denize girmeye çalışıyor. Bunun için maske takılması ve mesafeye dikkat edilmesi dışında alabilecek çok bir tedbir yok” dedi. Tatil beldelerindeki tahminin ötesinde yoğunluğa dikkat çekerek “Tatildeki risk, İstanbul İstiklal Caddesi’nde ya da İzmir Kordon’da yürürken aldığınızdan farklı değil. Tatile arabası ile gidenler olduğu gibi toplu taşımayla gidenler oluyor. Bu sorun yaratabilir. Deniz ve havuza girmekten çok büyük korkumuz yok. Esas korkumuz mesafenin korunamaması, maske takılamaması nedeniyle virüsün solunumla bulaşması. Deniz ve havuz suyundan virüs bulaştığıyla ilgili de veri yok” ifadelerini kullandı.

KAPALI ORTAMDA TEHLİKE 19 KAT DAHA FAZLA

Prof. Dr. Ceyhan, denize girilen yerlerdeki ortak kullanım alanlarıyla ilgili de şunları söyledi: “Soyunma odaları, ortak tuvaletlerin muslukları, kapı kolları dışında ayrıca risk söz konusu değil. Açık havada risk daha düşük. Kapalı ortamda açık havadakinden yaklaşık 19 kat fazla. Ama şunu unutmamalıyız; iki kişi sosyal mesafeyi korumayarak yani 1,5 metre mesafeyi dikkate almadan birbirine yaklaşırsa, biri virüs taşıyorsa bu açık havada diğerine bulaşır. Nitekim bunun en iyi örneği asker uğurlama törenleridir. Bu törenler açık havada olmasına rağmen Türkiye’de bu nedenle çok sayıda salgın çıktı. Demek ki deniz kenarında denize eğer kalabalık yerde girersek yine bulaşma riski var” diye konuştu.

Ali Erbaş, Ayasofya’daki bayram hutbesine yine kılıçla çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder