1 Ağustos 2020 Cumartesi

Ektiğini biçemeyen çiftçi tarımı bırakıyor

Ürettiği üründen geçimini sağlayamayan çiftçiler tarımı bırakıyor. Türkiye’de kayıtlı çiftçi sayısı son 10 yılda yüzde 38 oranında azaldı. Bu azalmanın koronavirüs salgınının etkisiyle daha da hızlanması bekleniyor.

BOLD – Yanlış tarım politikalarının etkisiyle ülke genelinde son yıllarda hızla azalan çiftçi sayısının, Kovid-19 salgının tarımda yarattığı tahribatla birlikte daha da azalması bekleniyor. Bu yıl 40 bin çiftçinin tarımı bırakması öngörülüyor.

SALGIN TARIMI BIRAKAN SAYISINI ARTIRACAK

Türkiye Ziraatçılar Derneği’ne göre pandemi, ülke tarımının mevcut sorunlarını derinleştirdi. Cumhuriyet’ten Gamze Bal’a konuşan Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Türkiye’de kayıtlı çiftçi sayısı son 10 yılda yüzde 38 oranında azaldı. Bu azalmanın koronavirüs salgınının etkisiyle daha da hızlanması bekleniyor” dedi.

YAŞLI ÇİFTÇİLER TARLAYA GİDEMEDİ

2 milyon çiftçinin de en az yüzde 2’si pandeminin derinleştirdiği kronik tarım sorunları ve yanlış tarım politikaları yüzünden bu yıl tarımı bırakacak. Kırsaldaki çiftçinin yaş ortalamasının 55 olmasından dolayı pandeminin ilk aylarında ya tarlaya gidemediğini ya da işçi sorunu yaşadığını hatırlatan Demirtaş, “Bu yıl için gıda krizi çıkmayacak. Tarlalar bir şekilde ekildi. Ancak tarımsal girdi maliyetlerinin yaklaşık yüzde 90’ında dışa bağımlıyız. Dövizdeki her hareketlilik maliyetlerimizi artırıp, üretimi daha da zorlaştırıyor” dedi.

KAZANCI ERİYEN ÜRETECİ TARIMI BIRAKIYOR

Tüm bunların sonucunda kazancı günden güne eriyen çiftçinin tarımı bıraktığına, tüketici tarafında ise gıda enflasyonun giderek arttığına dikkat çeken Demirtaş, bazı üreticilerin de gıda üretiminde maliyeti düşürmek için hile ve tağşiş olaylarına başvurmak durumunda kaldığına dikkat çekti. Demirtaş, “Ucuz gıda ihtiyacı bu pazarın gelişmesine yol açıyor” dedi.

ÇİFTÇİ KREDİSİNİ DE ÖDEYEMİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verileri, çiftçilerin batık kredi miktarlarının son bir yılda yüzde 23.8 artarak 5.4 milyar TL’ye çıktığını ortaya koydu. Buna göre üreticinin bankalardan çektiği kredilerin borcu da 2020 Haziran itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.4 artışla 122.1 milyar liraya ulaştı.

Ayasofya’nın açılışı vatandaşın siyasi görüşünü değiştirmedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder