28 Temmuz 2020 Salı

Sosyal medya yasasına muhalefetten sert tepki: Polisle, hapisle özgür düşünceyi kontrol altında tutmak istiyorlar

TBMM’den geçen sosyal medyayı sansürleyen kanuna CHP, HDP ve İyi Parti sert tepki gösterdi. İyi Partili Lütfü Türkkan, “İktidar, Türkiye’de yeni bir rejim inşa etmeye çalışıyor. Copla, polisle, hapisle korkutulan ve özgür düşüncenin kontrol altında tutulduğu bir Türkiye yaratmaya çalışıyorlar” dedi.

BOLD – AKP ve MHP’nin sosyal medya platformlarına ağır para cezaları ve bant daraltma tedbiri getiren yasa teklifinin görüşmelerinde Meclis’te sert tartışmalarla başladı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, görüşmeler öncesinde teklifin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu öne sürerek, teklifin Adalet Komisyonuna iadesini istedi. Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, bu talebi reddetti. Teklifin iadesinin kabul edilmemesi üzerine teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

İNTERNET KAFESE KONULUYOR

Teklifle ilgili Genel Kurulda konuşan İyi Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, iktidarın yapılan çirkin paylaşımları fırsata çevirmeye çalıştığını belirtti. Türkkan, “İnterneti, kurmak istedikleri totaliter bir rejimin parçası yapmak, hem ülkemize hem de geleceğimize ihanettir. İktidar, Türkiye’de yeni bir rejim inşa etmeye çalışıyor. Copla, polisle, hapisle korkutulan ve özgür düşüncenin kontrol altında tutulduğu bir Türkiye yaratmaya çalışıyorlar TBMM görüşmelerinde ” dedi. Türkkan, insanların düşünce özgürlüğünü yaşayabildiği, fikirlerini ifade edebildiği, nefes alabildiği tek bir alan olarak sosyal medyanın kaldığını, getirilen düzenleme ile internetin kafese konulduğunu savundu. Düzenlemeyle vatandaşların ifade ve haber alma özgürlüklerine sınır çizildiğini savunan Türkkan, “Özgürlükler, AKP’nin rantının başladığı yerde bitiyor. Liyakatsiz ve usulsüz atamaların başladığı yerde bitiyor. Hükümetin yanlışlarının başladığı yerde bitiyor. Yolsuzlukların konuşulduğu yerde bitiyor. Adrese teslim ihalelerde bitiyor. Özgürlüklerimiz, iktidara yakın vakıf ve derneklerin skandallarının başladığı yerde bitiyor” ifadesini kullandı.

BU BİR SANSÜR YASASIDIR

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, iktidar ittifakının “toplumsal muhalefetin sesinin kesilmesine” karar verdiğini kaydederek, “Saray kendini korumak için bu teklifi getiriyor. Her vatandaşı potansiyel suçlu olarak görüyor. İktidar hukuksuz geçmişini silmek istiyor. Para kasalarının sıfırlanması gibi geçmişteki hukuksuzluklar sıfırlanacak. Bu bir sansür yasasıdır. FETÖ ile çekilen fotoğraflar, Ensar Vakfındaki olaylar gibi yüzlerce belge silinmek isteniyor. Geçmişi silmek ve yarını kontrol altına almak için bu adım sonuç vermez. Her şey kayıt altında” dedi. Oluç, sosyal medya düzenlemesinin Fransa’da da gündeme geldiğini, konunun bir yıl tartışıldıktan sonra meclislerinde kabul edildiğini, ancak kabul edilen teklifin Fransa Anayasa Mahkemesinde reddedildiğini söyledi.

SOSYAL MEDYANIN ALO FATİHLERİ GELİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel ise, “iktidar partisi ve küçük ortağının alelacele bu yasa teklifini TBMM Genel Kuruluna getirerek sosyal medyayı kontrol altına almak istediğini, asıl dertlerinin fişleme olduğunu” öne sürdü. Almanya’da bu konunun 2 yıl tartışıldığını kaydeden Adıgüzel, “İktidar Fransa’yı da söylemekten özellikle kaçınıyor. Çünkü Fransa’da Anayasa Mahkemesi, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu için kabul edilen yasanın bazı maddelerini iptal etti. Kurnazlık yapıyorsunuz. Bu yasa teklifi, açıkça sansür teklifidir. Muhaliflerin görüşlerini beyan ettiği tek alan sosyal medyadır. Şimdi sosyal medyanın ‘alo Fatihlerini” oluşturmak istiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Kamu bankaları, 2 günde 2 milyar dolar sattı!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder