31 Temmuz 2020 Cuma

Polonya’da İstanbul Sözleşmesi Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Polonya’da Başbakan Mateusz Morawiecki, İstanbul Sözleşmesi’nin Polonya anayasasına uygun olup olmadığının incelenmesini istedi.

BOLD – Polonya hükümeti, kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele konusunda Avrupa Konseyi tarafından hazırlanmış ilk ve tek hukuksal enstrüman olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek için bir adım daha attı.

Başbakan Mateusz Morawiecki, İstanbul Sözleşmesi’ni Polonya anayasasına uygun olup olmadığının incelenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderdiğini açıkladı. Polonya İstanbul Sözleşmesi’ni 2012’de imzaladı ve bir önceki iktidar tarafından 2015’te uygulamaya konuldu.

Başbakan Morawiecki, “Anayasa Mahkemesi’nden İstanbul Sözleşmesi’nin anayasa ile bağdaşıp bağdaşmadığını tespit etmesini rica ettim” diyerek Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro’ya da “Sözleşmenin bazı maddeleriyle ilgili tereddütlerini dile getirdiği için teşekkür ederim” ifadesini kullandı.

Polonya’da iktidarda olan milliyetçi muhafazakârlar, “Katolik aile geleneklerine aykırı” olduğu gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek için geçen hafta düğmeye basmıştı.

TÜRKİYE’DE DE TARIŞMA KONUSU

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, ülkesinin sözleşmeden çekilme sürecini 27 Temmuz Pazartesi günü başlatacağını açıklamıştı.

“Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldı. İstanbul’da imzaya açılması için büyük çaba gösteren Türkiye, belgeyi ilk imzalayan ve ilk onaylayan devlet oldu. Ancak son dönemde İstanbul Sözleşmesi hükümete yakın medya tarafından tartışmaya açıldı. Sözleşme, “Türk aile yapısını bozduğu”, “eşcinselliğe yasal zemin hazırladığı” gerekçesiyle eleştiriliyor.

Fransa’dan İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmak isteyen Polonya’ya yaptırım tehdidi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder