31 Temmuz 2020 Cuma

Gıda ve İlaç Olarak Hurma | Çağlayan Dergisi

Geçen ayki sayımızda, hurmanın doğumu kolaylaştırması ve kısırlığa karşı kullanılmasından kısaca bahsetmiştik. Bu sayımızda, hurmanın gıda olarak sahip olduğu özellikleri ve birçok hastalıktan koruyucu vasıflarını ele alacağız.

Bütün Temel Aminoasitleri Taşıyan Tek Meyve

Canlılarda bulunan 20 aminoasitten 18’i hurmada bulunmaktadır. Hurmadaki aminoasitlerin miktarları en yüksekten en aza doğru şu şekildedir: Glutamik asit, Aspartik asit, Lösin, Prolin, Arginin, Fenilalanin, Valin, Alanin, Serin, Glisin, İzo-lösin (elmadan 800 kat daha fazla), Lisin (elmada ve muzdan bulunandan 2000 kat daha fazla), Treonin, Histidin, Tirozin, Metiyonin, Sistein ve en düşük Triptofan.

Beslenmede asla ihmal edilmemesi gereken esansiyel (temel) aminoasitler olarak bilinen ve vücutta yapılmadığı için muhakkak gıdalardan alınması gereken sekiz aminoasitin hepsinin eksiksiz bulunmasının yanı sıra, vücutta yapılabilenlerin de (esansiyel olmayan) 10 tanesinin bulunması, vücudun temel yapıtaşları olan proteinlerin sentezi için gerekli bütün malzemenin mevcut olması demektir ki başka böyle bir meyve yoktur. Bu yüzden uzmanlar, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini belirtmektedir. V. Dowson, bir hurma ve bir bardak sütün, bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söylemektedir.[i]

Diğer meyveler genellikle protein açısından fakirdir. Hurma ise hem aminoasitleri hem de proteinleriyle vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar, hücreleri yeniler ve vücut sıvısını dengeler. Aslında et de faydalı bir gıdadır, ancak özellikle hamilelik döneminde hurma kadar fayda vermeyebilir. Hatta böyle bir dönemde etin fazla tüketilmesi vücutta zehirlenmeye sebep olabilir, bu yüzden hazmı kolay sebzelerin ve hurma gibi meyvelerin tercihi daha uygun bir seçimdir.

[i] “Date and Health,” www.sgp-dates.com/date.htm



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2020/08/01/gida-ve-ilac-olarak-hurma/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder