30 Temmuz 2020 Perşembe

Yaylalar için yeterli inceleme yapılmadığı ortaya çıktı

Karadeniz Bölgesi’ndeki 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayan 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol projesinin durdurulması sonrası alınan Bölge İdare Mahkemesi kararında, Kaçkar Dağları’na dair yeterli inceleme araştırma yapılmadığı belirtildi.

BOLD – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2014’te, Rize Çamlıhemşin Ayder-Hazindak Bölgesi Kış Sporları Merkezi’ne ilişkin küçük ve büyük ölçekli uygulama imar planları hazırladı. Bölge sakinleri avukatı İbrahim Demirci, plan çerçevesinde açılacak yolların tahribata yol açacağını vurgulayarak yürütmenin durdurulması ve iptal talep etti. Rize İdare Mahkemesi davayı reddetti.

İKİNCİ DAVA DAİRESİ KESİN OY BİRLİĞİ İLE KARAR ALDI

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre Demirci, Bölge İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi’ne başvurdu. Proje kapsamında, kış sporları merkezine ulaşım amaçlı işlemlere karşı açılan çok sayıda davadaki iptal kararını hatırlattı. Mahkemenin iptal kararıyla çalışmanın hukuka aykırılığının ortaya konduğunu ifade etti ve işlemin oluşturacağı telafisi güç zararlar gözetilerek planların yürütmesinin durdurulmasını istedi. İtirazı kabul eden Daire, alt mahkemenin kararının kaldırılmasına 24 Haziran’da kesin oy birliğiyle karar verdi.

BÖLGE İÇİN TELAFİSİ GÜÇ ZARAR VERECEĞİ AÇIK

Dava Dairesi karara ilişkin özetle şu ifadeleri kullandı: “Dayanağı 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planının kış sporları merkezine ilişkin Danıştay Altıncı Dairesi tarafından Kaçkar Dağları gibi özellikli ve korunması gereken bir alanda yeterli inceleme ve araştırma yapılıp, gerekli plan hükümleri düzenlenerek ve alanın tanımlanması gerekirken alt ölçekli planları yönlendirecek herhangi bir karar içermeden kış sporları alanı gösterimi getirilip, plan notları ile ulaşıma yönelik tesisler ve günübirlik ve/veya konaklama tesisleri planlanması şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı görülerek iptal edildiğinden, aynı alanda kış sporları merkezi işlevlendirilmesine ilişkin dava konusu 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planında hukuka uygunluk, yürütmenin durdurulması isteminin reddine dair mahkeme kararında ise hukuki isabet görülmemiştir. Uyuşmazlığa konu işlemin uygulanmakla, düzenlediği bölge açısından telafisi güç zararlara sebebiyet vereceği açıktır.”

Konaklama, hizmet ve kültürel faaliyetlerde yüzde 8 olan KDV oranları 1’e indirildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder