31 Temmuz 2020 Cuma

Tarım Bakanlığı’ndan 222 milyonluk pazarlık ihalesi!

AKP iktidarı ile özdeşleşen ‘pazarlık usulü’ ihalelerde, Tarım ve Orman Bakanlığı farkını gösterdi. 2018’deki birçok ihalenin ‘yasaya aykırı’ şekilde yapıldığı tespit edildi. Bu şekil yapılan ihalelerin yaklaşık bedelinin de 222 milyon lirayı geçtiği kaydedildi.

BOLD – Kamu İhale Kanunu’nda ‘istisnai’ diye belirtilen pazarlık usulü ihaleler, AKP döneminde sıkça başvurulan bir yol oldu. Birçok kurum ve kuruluş bu şekilde iktidara yakın çevrelere imkân sundu. Sayıştay’ın 2018 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu’na göre sadece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı pazarlık usulü ihalelerin yaklaşık bedeli 222 milyon lirayı aştı. İhalelerin çoğu Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nca gerçekleştirildi.

YASAYA AYKIRI ŞEKİLDE İHALE EDİLDİĞİ GÖRÜLDÜ

Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre Danıştay müfettişleri raporlarında “Kamu İhale Kanunu’nda temel ihale usulleri açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü sayılmış olup, pazarlık usulü istisnai bir ihale usulü olarak öngörülmüştür. Kanunda belirtilmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 2018 için gerçekleştirilen hizmet alım ihaleleri ve yapım işi ihalelerinin büyük kısmının kanuna aykırı şekilde 21/b usulü ile ihale edildiği görülmüştür” tespitine yer verdi.

HANGİ HÂLLERDE YAPILABİLECEĞİNE İŞARET EDİLDİ

İstisnai usulün ancak birtakım olağanüstü hâllerde yapılması gerektiği belirtilerek bunlar şöyle sıralandı: “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hâller veyahut idarece önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması durumu.” Raporda, “Pazarlık usulü ile ihaleye çıkmak idare tarafından bir alışkanlık haline getirilmiştir” değerlendirmesi de yapıldı.

ANTALYA HİPODROMUNA 109 MİLYON LİRA

2018’deki ihale bedellerinin 222 milyon 966 bin 937 lira olduğu, bunların çoğunlukla Destek Hizmetleri Dairesi’nce yapıldığı öğrenildi. İhalelerde, 109 milyon lira Antalya Hipodromu yapım işine, 89 milyon ise Türkiye Milli Botanik Bahçesi Bitki Sarayı inşasına ödendiği görüldü. Milli Botanik Bahçesi giriş karşılama binası çevre düzenine 6 milyona yakın, merkez kreş ve gündüz bakım evi yapımına da 3,5 milyondan fazla ödenmesi dikkat çekti. Öte yandan raporda, “Pazarlık usulü ihale rekabeti engellediği gibi aynı iş için daha fazla kamu kaynağı kullanılmasına da neden olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Bakan, et fiyatlarında Türkiye’yi Avrupa ile kıyas etti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder