28 Temmuz 2020 Salı

Türkiye ve Yunanistan arasında Oruç Reis anlaşmazlığında uzlaşma sinyalleri

Yunanistan Türkiye ile Doğu Akdeniz’de yaşanan anlaşmazlıkta gerilimin kısmen düştüğü yönünde bir açıklama yaptı. Bu arada gerilimin tırmandığı dönemde Ankara ile Atina arasında arabuluculuk yapan Merkel’in Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı.

BOLD – Türkiye ile Yunanistan arasında geçen hafta tırmanan Doğu Akdeniz geriliminde yumuşama sinyalleri geldi.

Yunanistan hükumet sözcüsü Stelya Petsas dün yaptığı açıklamada Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de hareket halinde olan donanma gemilerinin sayısını azalttığını söyledi. Petsas Atina’nın Türkiye ile “uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde” müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Yunan Hükumet Sözcüsü Stelios Petsas

Yunanistan’ın Türk tarafıyla iletişim kanallarının açık kalmasını istediğini ve uluslararası hukuk ve iyi komşuluk kuralları çerçevesinde her zaman diyalog için çalıştığını dile getiren Petsas, “Yunan kıta sahanlığındaki bölümlerde keşif sondajı için “yasa dışı” NAVTEX (denizcilere uyarı) ilan eden Ankara yönetimini kınadıklarını da yineledi ve Meis adasına yaklaşan Türk savaş gemilerinin geri çekildiğini açıkladı.

“AYASOFYA TÜM DÜNYA İÇİN BİR PROVOKASYONDUR”

Türkiye ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri “kararlı”, “hazır”, ve “sakin” bir şekilde takip ettiklerini belirten Sözcü, “Bu (Ayasofya kararı) sadece dünyanın dört bir yanındaki Hristiyanlar ve Yunanlar için değil, aynı zamanda tüm medeni dünya ve Batılı ülkeler için de bir provokasyondur” açıklamasında bulundu.

Yunan Başbakan Kiriakos Miçotakis’in geçen hafta yaptığı açıklamasına da atıfta bulunan Sözcü, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesinin bir “güç gösterisi” değil “zayıflığın bir kanıtı” olduğunu tekrarladı. Bu sebeple küresel anlamda yaptırımların sadece “artarak” devam edebileceğinin altını çizdi.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN GERİLİMİ

Yunanistan ile Türkiye arasında Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz sondaj haklarıyla ilgili gerginlik uzunca bir süredir devam ediyor. Ankara geçen hafta Antalya limanında demirli olan Oruç Reis gemisinin Yunanistan’ın Rodos, Kerpe ve Kızılhisar (Meis) adalarının güneyinde sismik araştırma yapacağını açıklamıştı. Bu açıklama Atina ile Ankara arasındaki gerilimi tırmandırmıştı.

İSPANYA: TÜRKİYE, ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNE BİR AY ARA VERECEK

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya da dün Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi sonrasında buzların erimeye başladığı yönünde bir işaret verdi.

Doğu Akdeniz’deki gerilimi azaltmak bakımından görüşmelerin faydalı olduğunu belirten İspanyol bakan, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine bir aylık bir ara vermesinin mümkün olabileceğini belirtti.

Gonzalez Laya “Doğu Akdeniz’deki sondaj konusunda bir tür kırılma noktasına vardık ve var olan gerilimi azaltmak bakımından Mevlüt ile faydalı bir diyaloğumuz oldu” diye konuştu.

İspanyol bakan ayrıca “(Çavuşoğlu’nun) taraflar arasında diyaloğa yer açmak için araştırmaları en az bir ay durdurma iradesi göstermesinin bir güven işareti olduğuna inanıyorum” dedi.

Çavuşoğlu ise ortak basın toplantısında Türkiye’nin araştırma faaliyetlerini durdurmayı planladığına yönelik bir açıklamada bulunmadı.

Yunan şirketlerinden Türk mallarına boykot kampanyası

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder