28 Temmuz 2020 Salı

Sosyal medyaya kısıtlama getiren kanun Meclis’ten geçti

MHP’nin teklifi sonrası AKP’nin hazırladığı ve toplumun geniş kesimlerinin tepkisini çeken sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanun sosyal ağ sağlayıcılara çeşitli cezalar getiriyor.

BOLD – Dün görüşülmeye başlanan sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla birlikte günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek. Temsilci belirlemeyen ağ sağlayıcılara para cezası verilecek.

YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ GETİRMEYEN AĞ SAĞLAYICILARA CEZALAR YOLDA

Teklif ile sosyal ağ sağlayıcıları tanımlanıyor. Kanun kapsamında verilen idari cezalar muhatabın yurtdışında bulunması halinde Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu tarafından bildirilecek. Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanıyor. Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında başkan tarafından 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar para cezası verilecek.

BANT GENİŞLİKLERİ YÜZDE 50 DARALTILABİLECEK

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı Türkiye’de temsilci belirleyecek. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, BTK bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Bu cezanın tebliği edilmesinden 30 gün sonra yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde idari para cezası 30 milyon TL olacak. Yükümlülük yerine getirilmediği takdirde reklam vermeleri yasaklanacak. Daha sonra ise sosyal ağ sağlayıcısının bant genişliği yüzde 50 daraltılacak. .

MECLİS TATİLE GİRDİ

Kişilerin sosyal ağ sağlayıcısına başvurmaları halinde, başvurudan 48 saat içinde olumlu veya olumsuz cevap vermek zorunda kalacak. Para cezaları bir yıl içinde tekrarlanması halinde cezalar bir kat arttırılarak uygulanacak ve bu hüküm 01.10.2020 tarihinden itibaren geçerli olacak. Sosyal medya düzenlemesinin ardından Meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

Kamu bankaları, 2 günde 2 milyar dolar sattı!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder