30 Temmuz 2020 Perşembe

İngiltere’nin eski Türkiye Büyükelçisi Richard Moore, İngiliz dış istihbaratının başına getirildi

Bir dönem İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi görevini yürüten Richard Moore, MI6 adıyla da bilinen İngiliz dış istihbaratı Gizli İstihbarat Servisi SIS’in başkanlığına getirildi.

BOLD – İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore ülkenin dış istihbarat servisi MI6’in başına getirildi. Halen Dışişleri Bakanlığı’nda Siyasi Direktörlük görevini yürüten Moore, Türkiye’de görev yaptığı dönemde özellikle sosyal medyadaki paylaşımlarıyla ve Beşiktaş taraftarlığıyla büyük ilgi görmüştü.

Moore’un MI6 başkanlığı görevine sonbaharda başlaması bekleniyor. Moore, yaklaşık altı yıldır MI6 başkanlığını yürüten Sir Alex Younger’ın yerini alacak.

Younger halefinin “mükemmel bir seçim olduğunu” söyledi ve “sakin, angaje, düşünceli ve cesur” sözleriyle övdü.

RICHARD MOORE

Libya doğumlu Moore, daha önce de MI6’te çeşitli görevler ve ulusal güvenlik danışmanlığı yapmıştı. Moore Oxford Üniversitesi’nde felsefe, siyaset ve ekonomi okudu, Harvard’da Kennedy bursu aldı.

Akıcı Türkçe konuşan Moore kariyeri boyunca, Vietnam, Türkiye, Pakistan ve Malezya’da görev yaptı. Richard Moore Ocak 2014 ile Aralık 2017 arasında İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Beşiktaş taraftarı olan Moore sık sık maçları tribünden takip etmiş, siyah-beyazlı kulübün kongre üyesi de olmuştu.

Moore yaptığı açıklamada yeni görevini sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

57 yaşındaki Moore 1987 yılında yaygın adı MI6 olan Gizli Haber Alma Servisi’ne (SIS) girmişti.

Moore yeni göreviyle ilgili “Servisime geri dönmem ve liderlik etmem istendiği için bundan memnuniyet ve onur duydum” dedi. Moore “Cesur ve adanmış SIS ekibiyle yeniden çalışmayı iple çekiyorum” diye konuştu.

MI6 VE MI5

Ian Fleming’in yarattığı James Bond karakteri gibi çeşitli kitaplara da konu olan MI6 İngiltere’nin dış istihbarat servisi ve İngiltere dışında istihbarat toplamaktan sorumlu.

İç güvenlikten sorumlu istihbarat servisi MI5 ise İngiltere’yi, vatandaşlarını, ülkedeki ve ülke dışındaki çıkarlarını, ulusal güvenliğe yönelik tehditlere karşı korumaktan sorumlu.

HRW: Polis ve bekçilerin işkence ve kötü muamele vakaları artıyor ihlaller cezasız kalıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder