8 Ekim 2020 Perşembe

AKP şehir hastaneleri ve köprülerin maliyetini gizleyen torba teklifi sundu

AKP’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda jet hızıyla kabul ettiği torba teklifi, şehir hastaneleri ve köprüler gibi tartışmalı projelerle ilgili ayrıntıların bütçede gizlenmesini sağlıyor.

BOLD – Komisyonda maddeleri kabul edilen düzenlemeye göre bütçe hazırlanırken artık proje bazında takip yapılmasının engellendiği belirtiliyor.

AKP’nin teklifinde son anda bir değişiklik yapılmazsa bundan böyle bütçe hazırlanma sürecinde “fonksiyonel sınıflandırma tablolarına” yer verilmeyecek. “Performans esaslı program bütçesi” adıyla getirilen düzenlemeye göre bundan sonra bütçe hazırlanırken işleve göre fonksiyonel sınıflandırmanın yapılmayacağı; böylece kamu harcamalarında özellikle proje bazlı yatırımların takibinin zorlaşacağı kaydediliyor. TBMM’ye yalnızca toplam bütçe rakamlarının geleceği, iktidarın köprü, şehir hastanesi, yol, hizmet binası gibi yerler için müteahhitlere yaptığı ödemelerin ise teklifin yasalaşması durumunda gizli kalacağı vurgulanıyor.

ŞEHİR HASTANELERİNE, KÖPRÜLERE VERİLEN PARLARI GÖREMEYECEĞİZ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, “Fonksiyonel bütçe çıkarılmış. Yani mali saydamlık ortadan kaldırılıyor. Bundan sonra şehir hastanelerine, köprülere verilen paraları göremeyeceğiz, denetlemeyeceğiz” sözleriyle tepki gösterdi. Cumhuriyet’e konuşan komisyon üyesi CHP’li Kamil Okyay Sındır, değişikliğin bir skandal olduğunu savundu. Sındır, “Yeni düzenlemede proje bazında bütçeleme bulunmuyor. Bugüne kadar hedefler ve faaliyetler, o faaliyetler kapsamındaki projeler ve projelerin kaynağı görülebiliyordu. Şimdi bu, proje değil, faaliyet bazında bütçe düzenlemesi olacak. Daha genel bir bütçe teklifi gelecek ve sonradan denetleme imkânı kısmen sınırlandırılmış bir şekle dönüşecek” dedi.

TÜİK’in hesap hatası halkın 4.7 milyon lirasına mal oldu

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder