10 Ekim 2020 Cumartesi

İstanbul ve Diyarbakır barolarının genel kurulu polis zoruyla engellendi

İçişleri Bakanlığının pandemi genelgesiyle seçimleri ertelenen İstanbul ve Diyarbakır Barolarına üye avukatlar, genel kurul için toplandı. İstanbul’da Haliç Kongre Merkezine girişleri polis tarafından engellenen avukatlar, tutanak tuttu. Diyarbakır’da ise polis, Genel Kurul toplantısının yapılacağı binanın kapısını kapatarak avukatların salona girmesine izin vermedi.

BOLD –  İstanbul Barosu avukatları, İçişleri Bakanlığı tarafından koronavirüs salgını gerekçesiyle ertelenen baro genel kurulunu yapmak için 5 Ekim’de ortak açıklama yaparak çağrıda bulunmuştu.

Kararın yok hükmünde olduğunu söyleyen İstanbul Barosuna üye avukatlar, genel kurulun planlandığı gibi yapılması için Haliç Kongre Merkezi’ne yürüdü. “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı atan avukatların yürüyüşünü polis kongre merkezi önünde kesti. Polisin engeliyle ilgili tutanak tutan avukatlar, daha sonra basın açıklaması yaptı.

AVUKATLAR YANDAŞ BAROLARA RAĞBET ETMEDİ

Avukat Hakları Grubu, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukuk Hareketi Platformu, Hukukta Sol Tavır Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, Yükseliş Hareketi,  Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi’nin bulunduğu 13 avukat grubunun açıklamasında, “Baro genel kurullarına müdahalenin amacı açıktır. Avukatların ve Baroların sözünün polis zoru ile engellendiği bir zeminde, çoklu Baroların kurulması ve Türkiye Barolar Birliğinde, avukatların nispi temsili ilkesini değiştiren yasa değişikliği yapılmıştır. Anayasa Mahkemesi üzerinde baskı kurularak, Anayasaya aykırı yasanın tasdiki sağlanmıştır. Ancak, tüm iktidar olanaklarına, teşviklerine ve özellikle kamu avukatlarının baskıyla yönlendirilmesine rağmen, avukatlar yandaş barolara rağbet etmemiştir. Yandaş barolara zaman kazandırılmak istenmektedir. Bugün bizler, Anayasa ve yasaların rafa kaldırıldığı, hukuki güvenlik hakkı ve hukuk devleti ilkesinin ilga edildiği, kuralsızlığın kural haline getirildiği bir hukuksuzluğu tespit etmek için buradayız. Barolara, avukata ve savunmaya yönelik nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü darbeci, hukuk ve yasa tanımaz müdahaleye karşı mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve yönetim kurulu üyeleri, genel kurulun engellenmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

DİYARBAKIR’DA POLİS KONGRE BİNASININ KAPISINI KAPATTI

İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs salgınını gerekçe göstererek baro genel kurullarını ertelemesini protesto eden Diyarbakır Barosu, 47. Olağan Genel Kurulunu yapmak amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde toplanma kararı aldı. Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda avukat cüppelerini giyerek Genel Kurul toplantısının yapılacağı kongre binasının önüne geldi. Polis, Genel Kurul toplantısının yapılacağı binanın kapısını kapatarak avukatların salona girmesini engelledi. Polisin kapıyı açmaması üzerine avukatlar binanın önünde basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve baroya üye avukatlar, basın açıklamasından önce 10 Ekim Ankara Gar Katliamında ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

BAROLAR OTORİTERLEŞMEYE KARŞI DEMOKRASİ SAVUNUYOR

Baro Başkanı Aydın açıklamasında şunları kaydetti: “Demokratik bir yargının vazgeçilmez parçası ve yargının kurucu unsuru olan avukatlar ve onların örgütleri barolar, önce tamamen siyasi gerekçelerle çıkarılan çoklu baro yasası ile parçalanmak ve etkisizleştirilmek istendi. Ama hesap çarşıya uymadı. Çünkü avukatlar ve barolar birilerinin politik çıkarlarına hizmet etmeyi değil, demokrasiye, hukuka ve adalete bağlılığı tercih ettiler. Çoklu baro yasasından istediği sonucu alamayan iktidar, seçimlere bir gün kala pandemiyi gerekçe göstererek baro seçimlerini yasaklamıştır. Siyasi partiler, sendikalar ve kooperatiflerin genel kurullarını yapmaları serbest ancak baroların genel kurul yapması yasak. Çünkü avukatlar ve barolar:  kötülüğe karşı iyiliği, otoriterleşmeye karşı demokrasiyi savunmaktadır.”

ANKARA BAROSU: DAVA SONUÇLANMADI, GENEL KURUL ARALIK’TA YAPILACAK

Ankara Barosu ise, 10 Ekim’de yapılacak genel kurulun genelge nedeniyle Aralık ayında yapılacağını duyurdu. Barodan yapılan yazılı açıklamada İçişleri Bakanlığı’nın kararı ile ertelen baro seçimlerine ilişkin açılan yürütmenin durdurulması davasında henüz karar çıkmadığı, bu nedenle genel kurulun aralık ayında yapılması için gerekli çalışmanın başlatıldığının duyurulduğu

AKP, faizde rekor kırdı: Hazine, üç yılda toplam 602 milyar TL faiz gideri ödeyecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder