6 Ekim 2020 Salı

Kanada’nın askeri teknoloji ihracatını askıya almasına Ankara’dan tepki: Çifte standart

Kanada’nın Türkiye’ye ihraç edilen askeri ekipmanların Dağlık Karabağ’daki çatışmalarda kullanıldığı yönündeki iddiaları araştırmak için askeri teknoloji ihracatını askıya almasını Dışişleri Bakanlığı “çifte standart” olarak yorumladı.

BOLD – Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kanada, bu yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığı Yemen’deki krize askeri olarak müdahil olan ülkelere silah ihraç etmekte herhangi bir beis görmezken ve BM uzmanlarınca hazırlanan raporlarda dahi eleştiri konusu olan bu silah satışlarını bölgesel güvenliğe katkı olarak takdim ederken, bir NATO müttefikine savunma ürünleri ihracatını engellemesinin herhangi bir izahatı olamaz” denildi.

Açıklamada “Kanada, özellikle Barış Pınarı Harekatı’nı başlattığımız dönemden bu yana, müttefiklik ruhuna uymayacak şekilde, ülkemize yönelik askeri malzeme ihracat izinleri konusunda engeller çıkarmakta, işbirliğinden uzak bir tutum sergilemektedir” ifadeleri de yer aldı.

Kanada, Ekim 2019’da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü askeri operasyonlar yüzünden Türkiye’ye silah satışının dondurulduğunu duyurmuştu. Mayıs ayında bu karar geri çekildi.

Türkiye, Dağlık Karabağ’da devam eden çatışmalarda Azerbaycan’ın en büyük destekçileri arasında yer alıyor.

İki ülke arasında temelleri 10 yıl önceye dayanan yakın askeri işbirliğinin son dönemlerde yoğun şekilde askeri malzeme ve silah satışına evrildiği görülüyor.

Kanada’dan Türkiye’ye Karabağ yaptırımı: İhracat izinlerini askıya aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder