10 Ekim 2020 Cumartesi

Şehir hastanelerindeki soygun Sayıştay raporunda

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Sayıştay raporlarının da şehir hastaneleri nedeniyle kamunun büyük zararlara uğratıldığını gösterdiğini söyledi. Sayıştay’ın bir yıl önce dikkat çektiği usulsüzlüklerin devam ettiğini belirten Bacaksız, usulsüzlüklere yenilerinin eklendiğini kaydetti. 

BOLD – Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu, şehir hastaneleri ile ilgili usulsüzlükleri gözler önüne seriyor. Raporda şehir hastaneleri üzerinden devletin nasıl zarara uğratıldığı madde madde sıralanıyor.

GARANTİ TUTARI KAMUOYUNDAN GİZLENİYOR

Raporla ilgili açıklama yapan Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Sayıştay’ın 2018 yılı raporunda 26 olan usulsüzlük bulgusunun 2019’da 37 başlığa çıktığını hatırlattı. Şehir hastanelerinin garanti tutarlarının Sayıştay Raporuna da yansıdığını hatırlatan Bacaksız, “Rapora göre; Sağlık Bakanlığı muhasebe kayıtları üzerinde yapılan incelemede, şehir hastaneleri sözleşmeleri kapsamında görevli şirketlere taahhüt edilen talep garanti miktar ve tutarlarının muhasebeleştirilmediği ve bilanço dipnotlarında gösterilmediği görülmüştür”  dedi.

HASTANELER EKSİK EKİPMANLARLA TESLİM ALINMIŞ

Şehir hastanelerinin faaliyete geçtiği tarihte teslim edilmeyen tesis, alan ve ekipmanlar nedeniyle kamu zararı oluştuğunu belirten Bacaksız, “Oluşan zararlar tazmin edilmediği gibi bu alanlar için bir de ödeme yapılmıştır. Bursa, Adana, Manisa ve Elazığ gibi bazı şehir hastanelerinde görevli şirketçe sunulan yer ve bahçe bakım hizmetleri eksik sunulmuş ancak bu hizmete ilişkin hizmet bedeli tam olarak ödenmiştir” dedi.

CİHAZ VE EKİPMANLAR YOK

Şehir hastaneleri sözleşmelerinde belirlenen cins ve sayıda tıbbi cihaz ve ekipmanların sağlık tesisinde bulunmadığının tespit edildiğini ifade eden Bacaksız, “Ayrıca teknik şartnameye uygun olmayan tıbbi ekipmanın da kabulünün yapıldığı tespit edilmiştir. Şehir hastaneleri sözleşmelerinin, firma tarafından tedarik edilecek tıbbi ekipman sayılarının sağlık hizmetinin sunumunda yetersiz kalması nedeniyle kapatılan hastanelerden tıbbi ekipman getirildiği anlaşılmıştır” dedi. Bacaksız, şirketlerin kanuna aykırı olmasına karşın özkaynak tutarı için de döviz kuru güncellemesi yaptığının tespit edildiğini kaydetti.

Moskovadaki zirveden Dağlık Karabağ’da ateşkes kararı çıktı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder