7 Ekim 2020 Çarşamba

Sendikalı olunca önce tuvalet temizlettiler sonra işten attılar

Van’daki bir tekstil firmasında çalışan Mehmet Belli, ağır iş şartları altında ezilince sendika üyesi oldu. Karşılığında ise önce zorla tuvalet temizlettirildi sonra da işten atıldı.

BOLD – Sendikalı işçiye skandal uygulamalara bir yenisi daha eklendi. Van’daki bir tekstil firmasında çalışan 40 yaşındaki Mehmet Belli’ye, iddiaya göre sendikaya üye olmasının ardından zorla ve elleriyle tuvalet temizlettirildi. Tuvalet temizleme görüntüleri ortaya çıkan Belli, çocuklarına ekmek götürebilmek için bu skandal uygulamaya katlandığını belirtti.

İŞÇİLERE SENDİKA CEZASI

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre Van’da faaliyet gösteren Gündüz Nakış isimli işletme, pandemi gerekçesiyle faaliyetlerine son verdi. Ancak kağıt üzerindeki bu duruma karşın, üretim ağır şartlar altında ve gizlice sürdürüldü.  Bazı işçiler haklarının gasp edilmesi sebebiyle sendikaya üye oldu. Firma ise işçileri işten çıkararak üyeliğe ceza kesti.

DERİTEKS: NAZİ YÖNTEMLERİ UYGULANDI

İşten atılan işçilerden biri de 40 yaşındaki Mehmet Belli. Belli’nin üyesi olduğu DERİTEKS sendikası, işçinin işten atılmadan önce yaşadığı baskıya yönelik sosyal medyadan bir fotoğraf paylaştı. O fotoğrafta Belli’nin, taş ve kumaş atıklarıyla tıkanmış bir tuvaleti elleriyle temizlediği görülüyor. Sendika yaptığı paylaşımda “Gündüz Nakış patronu sendika üyelerimize baskıda Nazi yöntemleri uyguladı. Yıldırma politikası olarak tuvalete bilinçli şekilde atık kumaş, taş, pul doldurulup, temizlikçi üyemiz Mehmet Belli’den bunları eliyle temizlemesi istendi” ifadelerini kullandı.

“BANA TUZAK KURDULAR”

Belli gazeteye verdiği röportajda günde 12-13 saat çalıştığı için sendikaya üye olduğunu, sendikalı olduğu için de kendisine tuzak kurulduğunu ileri sürdü. Belli, “Patron muhasebeye ‘onların mesai saatlerinin parasını kes, verme’ diyordu. Pazar günleri çift yevmiye yapıyorduk ama bana tek yevmiye veriyorlardı. Ben tepki gösterince bana tuzak kurdular. Patron ‘İşçilere zorluk çıkarın’ demiş. Patronun dayısı gece nöbetçi kalıyor. Baktım elinde taşlar var, taşı tuvaletin içine koyuyorlar. Ben de elimi soktum taşları çıkardım. Bu şekilde bir ay beni işten çıkarmaya çalıştılar. Ben ekmeğimin peşindeyim, çalışmak zorundayım. İşten çıkarılmamak için mücadele ettim onlara karşı. Ne yaptılar, ne ettiler ise yılmadım. Beni işten çıkarmak için her şeyi yapıyorlardı. Bu olaylara tepki gösterdim, ben neye tepki gösterdiysem ardından başka bir olay çıkarıyorlardı. Temizlik yaptığım yerlere hep yağ döküyorlardı, beni suçluyorlardı” dedi.

“HEPİMİZ MAĞDUR OLDUK”

Fabrikaya ilk önce aşçı yardımcısı olarak başladığını dile getiren Belli, “İşe başladım. Daha sonra beni eritmeye koydular. Eritmeden sonra da ortacı yaptılar. Gelen kamyondaki yüklemeleri nereyle anlaşmışlarsa oraya götürüp boşaltıyorduk. Beni hep işten çıkarmak istiyorlardı ama ben çocuklarıma ekmek götürmek için dayanıyordum. 1 Nisan 2020’de beni işten çıkardılar. Biz mağduruz. Korona zamanında devlet bu işçileri çıkarmayın, sizlere yardım edilecek demişti. Korona geldi, bundan istifade hepimizi işten çıkarılar. Ben ve arkadaşlarım hepimiz, mağdur kaldık. İŞKUR hepimizi mağdur etti. Bir sürü insan işinden oldu. İşten çıkartıldığı için ağlayan insanlar vardı” dedi.

BELLİ’YE İŞİ DIŞINDA İŞLER YAPTIRILIYORDU

Mehmet Belli’ye fazla mesai vermemek için iş kaydının idari kadrodan gösterildiğini söyleyen DERİTEKS Genel Merkez Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Veysel Arslan, “Fabrikada temizlik personeli olarak çalışıyor. Ama fabrikada mal götürme, getirme, teslimatını, kargo işini de yapıyordu. Arkadaşımız 12 saat çalışıyor. Böyle göstermemek için de mesai bitiminde parmak izi okutuluyor, çıkışı yapılıyor, tekrar işe devam ediyor. Arkadaşımızın temposu düşünce özel tuzaklar kuruluyor. Bir gün musluklar açık bırakılarak, ürünlere zarar gördürmeye çalıştılar. Ama erken fark edildi. Sonra fabrikanın lavabolarına taş döküldü. Normal atık malzemeler başka yerde depolanırken, lavabolara tıkandı. Sendikalı arkadaşlar vidanjör talep etmesine rağmen ‘Bu onun işi elinle temizleyeceksin’ denildi. Arkadaşımız işinden olmamak için mecburen yapmak zorunda kaldı. Bu arkadaş patronun evinin özel işlerinde de kullanıldı” dedi.

Sendika yetkilisi Arslan ayrıca, işten çıkarılan 98 işçiden 43’ünün kendi sendikalarının üyesi olduğunu, firmanın ise sendikal faaliyetleri sebebiyle kendilerine ve çalışanlara baskı yaptığını belirtti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder