9 Ekim 2020 Cuma

Şebnem Korur Fincancı: “Sağlık Bakanı hekim kimliğini reddetti”

Türk Tabipler Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya ağır eleştiriler yöneltti. Sağlık Bakanı’nın halk sağlığıyla ‘ulusal çıkarı’ karşı karşıya getirmesini eleştiren Fincancı, Fahrettin Koca’nın artık hekim kimliğini reddettiğini söyledi. “Ulusal çıkarınız, öncelikle halkın sağlığının korunmasıdır” dedi.

BOLD – Türk Tabipler Birliği, son dönemlerde Kovid-19 merkezli hararetli tartışmaların merkezinde. Öyle ki, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ile birliğin kapatılması bile tartışılmaya başlandı. Evrensel Gazetesi’ne konuşan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise eleştirilere cevap verdi.

FİNCANCI’DAN SAĞLIK BAKANINA AĞIR ELEŞTİRİ

Fincancı hedefindeki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sert sözlerle yüklendi. Bakan Koca’nın ‘vaka ayrı hasta ayrı’ sözlerini değerlendiren Fincancı “Halk sağlığının öncelenmediği bir ulusal çıkar mümkün mü? Bir salgında ulusal çıkar, o salgının ciddi bir biçimde yönetilmesi, koruyucu bütün mekanizmaların işletilmesi ve doğru bir tedavi sürecinin planlanmasıdır. Bunu yapmazsanız ne ekonomide başarı sağlarsınız ne de çalışma alanında. Üretken yaşlarında insanlar kaybedildiğinde, yaşamlarını yitirdiğinde neyin ulusal çıkarıdır bu? Ulusal çıkarınız öncelikle halkın, toplum sağlığınızın korunmasıdır.

FİNCANCI: BAKAN HEKİM KİMLİĞİNİ REDDETTİ

Fincancı ayrıca Bakan Koca’nın siyasi açıklamaları ile hekim kimliğini inkar ettiğini söyledi. “Diğer yandan Sayın Sağlık Bakanı bir hekim. Bir yemini var. Bu yemin çok açıktır; ‘Önceliğim hastamdır, hastamla arama kimse giremez. Baskı altında bile ben önce hastamın sağlığını gözeteceğim’ der. Bir hekim olarak ‘Halk sağlığı yanında ulusal çıkarı da gözetiyoruz’ dediğinizde zaten hastanızla aranıza piyasanın girmesine izin veriyorsunuz demektir. Bütün bu siyasi boyutun dışında hekim kimliği kalkmıştır Sayın Bakanın. Hekim kimliğini reddetme boyutuna gelmiştir bu açıklamayla ne yazık ki.” dedi.

KOVİD-19’LA MÜCADELEDE ÖNEMLİ UYARI

Türkiye’deki uygulamanın Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine uymadığını belirten Fincancı Kovid-19 ila mücadeledeki yanlışların da altını çizdi. Fincancı, “Kovid-19 hastası olarak kabul edilmeyip evde filyasyon ekipleri tarafından takip edilenlerde de sıkıntılar var. Filyasyon ekipleri yeterli eğitim almamış, sağlık müdürlüklerinde çalışan, farklı alanlardan görevlendirilen kişilerle yürütülüyor. Bunların hem kendilerini hem de toplum sağlığını koruyabilmeleri için iyi bir eğitimden geçmeleri gerekiyor. Ayrıca sahada yetememe durumu da var. Karantinada kalması, izole edilmesi gerekenlerin diğer insanlarla temas ettikleri gerçeği var. Dolayısıyla bir izlem süreci yürütülmeye çalışılıyor ama yetmiyor. Birinci basamak koruyucu sağlık çalışmaları, sağlık ocaklarında bir ekip üzerinden o bölgeye yönelik yürütülürdü. Aile hekimliği ise bunu sağlayamıyor, yetersiz kalıyor. Telefonla aramakla karantina süreci yönetilemez.” ifadeleri kullandı.

“GRİP AŞISI YETERLİ DEĞİL”

Fincancı grip aşısı tartışmalarında önemli bir bilgiyi de paylaştı. Sonbaharla birlikte grip vakalarının da tırmanışa geçtiğinin altına çizen TTB Başkanı, Türkiye’de en az 6 milyon doz grip aşısı ihtiyacı olmasına karşın, eczanelerin 1 buçuk milyon doz aşı siparişi verdiğini kaydetti. Fincancı bu sebeple grip olaylarında yüksek bir seyir izleneceğini ve kovid-19’la mücadele sırasında sağlık personelinin aşırı yıpranacağını belirtti.

FİNCANCI: İKTİDAR SALGIN GERÇEĞİNİ GİZLİYOR

Son dönemlerde kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan TTB’nin başkanı Fincancı siyasi tartışmalara da değindi. Salgın döneminde artan baskıların, iktidarın salgına ilişkin gerçekleri gizleme çabasının kendileri tarafından halkla açık bir şekilde paylaşmanın sonucu olduğunu ileri sürdü.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder