7 Ekim 2020 Çarşamba

Bakanlığın sadece Nisan ayında gizlediği vaka sayısı 81 bin

Sağlık Bakanı Koca, Nisan ayında testlerden pozitif çıkma oranını yüzde 20 olarak açıkladı. Bu oranın, bakanlığın Turkuaz tablosunda yüzde 11 olduğu ortaya çıktı. Koca’nın açıklamasına göre bakanlık, Nisan ayında 81 bin 570 vakayı halktan gizledi.

BOLD – Türkiye’de Kovid-19 vaka sayılarının “hasta” tanımlamasıyla gizlendiği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçen hafta yaptığı açıklamalarla ortaya kondu. Koca’nın yapılan testlere göre pozitif çıkma oranına dair verdiği son bilgiye göre ise koronavirüs vaka sayısının en erken nisan ayından beri doğru bildirilmediğini ortaya çıkardı.

HER 5 TESTTEN BİRİ POZİTİF

Koca, geçen günlerde testlerin pozitif çıkma oranına dair bazı bilgiler verdi: “Nisan ayında testlerden pozitif çıkma oranı yüzde 20 idi; yani 5 kişiye test yapılmışsa biri pozitif çıkıyordu, bu oran şimdi yüzde 10’a düştü. Ama illere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin Ankara’da geçen hafta vaka sayısı Türkiye genelinin yüzde 24’ünü aştı, bu hafta ise yüzde 12 seviyesine düştü. İstanbul’daki oranı ise Türkiye’deki vaka sayısının yüzde 15’i seviyesinde.”

GERÇEK SAYILAR AYLARDIR GİZLENİYOR

Koca’nın ifadelerini yorumlayan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, açıklamaya göre gerçek vaka sayısının nisan ayından beri bildirilmediğini ortaya koydu. Bakan Koca’nın açıklamaları üzerinden bir hesaplama yapan Pala, Nisan ayında 80 binin üzerinde pozitif vakanın açıklanmadığını söyledi. Kaya’nın kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Sağlık Bakanı’nın Nisan’da testlerden pozitif çıkma oranının yüzde 20 olarak açıkladığını hatırlatarak, “Pozitif çıkma oranı yüzde 20 ise 188 bin 243 vaka var; bu durumda 81 bin 570 vaka bildirilmemiş” dedi.

Rant için 18 yılda 21 cami yıktılar

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder