8 Ekim 2020 Perşembe

Sağlık Bakanlığı şubattaki ilk koronavirüs vakasını ‘sehven’ gizledi!

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının 11 Mart’ta görüldüğü açıklanırken, uluslararası bir sağlık dergisinde Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci imzalı çalışmada, şubat ayında vaka olduğuna ilişkin bir yayın yapılması bakanlığın veri gizlediği iddialarını gündeme getirdi.

BOLD – Vaka verilerinin gerçeği yansıtmadığına ilişkin tartışmalar sürerken CHP milletvekili Murat Emir, Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin bir sağlık dergisindeki çalışmasını gündeme getirdi. Emir, “İlk vaka 11 Mart’ta bildirilmişti. Mersin’de 24 kişiye şubat ayında Kovid-19 tanısı konulmuş” açıklamasını yaptı.

İKİ FARKLI İLAÇ DENEMESİ İÇİN İZİN İSTENMİŞ

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre CHP Milletvekili Emir, söz konusu çalışmanın skandalı ortaya koyduğunu belirterek, “Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de 11 Mart’ta ilk vakanın görüldüğünü açıklamıştı. Ancak yayımlanan bu çalışmadan Mersin’de şubat ve mart ayları arasında zatürre belirtisiyle hastaneye başvuran 24 kişiye Kovid-19 pozitif tanısı konulduğunu anlıyoruz. Çalışmanın ayrıntılarına bakıldığında iki farklı ilacın bu kişiler üzerinde denendiğini ve Sağlık Bakanlığı’ndan izin alındığını da görüyoruz. Eğer Sağlık Bakan Yardımcısı, bu vakalar olmadığı halde varmış gibi uluslararası bir yayın yapmışsa bu, hem bilimsel bir suçtur hem de ayrı bir skandaldır” dedi.

ÖNCE “SEHVEN” DEDİ, SONRA AÇIKLAMAYI KALDIRDI

Birinci ise yaptığı yazılı açıklamada, “Makalede, sorumlu birinci yazar tarafından vakaların hastaneye yatış tarihleri sehven “mart-nisan” ayları yerine “şubat-mart” olarak yazılmıştır. Yine vaka lokasyonu olarak İstanbul ve Mersin yerine yalnızca Tarsus ifadesinin geçtiği tespit edilmiştir” dedi. Birinci, basit bir yazım hatası olarak niteledi. Ancak Birinci’nin sosyal medyadan yaptığı söz konusu açıklamayı bir süre sonra kaldırması dikkat çekti.

Koronavirüsten bugün 56 kişinin daha hayatını kaybettiği açıklandı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder