5 Ekim 2020 Pazartesi

Avukatlardan İçişleri Bakanlığına rest: Genel Kurul yapılacak

İçişleri Bakanlığının genel kurul ve etkinlikleri erteleme kararına İstanbul Barosuna kayıtlı avukatlardan itiraz geldi. Yasağın dayanağının olmadığına dikkat çeken avukat grupları, 10-11 Ekim’de yapılacak genel kurula katılacaklarını açıkladı. 

BOLD – İçişleri Bakanlığının sivil toplum ve meslek kuruluşlarının düzenleyeceği genel kurul ve etkinlikleri erteleme kararına karşın İstanbul Barosuna kayıtlı avukatlar genel kurula katılma kararı aldı. Avukatlar, genel kurulun yapılacağı 10-11 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezinde olacaklarını duyurdu.

BAROLAR ERTELEME KARARINA İTİRAZ ETTİ

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ı haberine göre İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge ile 1 Aralık’a kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları, birlikler ile kooperatiflerce düzenlenecek etkinlikler ertelendi. Genelge doğrultusunda ise valilikler Umumi Hıfzıssıhha kararı kapsamında 1 Aralık’a kadar kentlerdeki etkinliklerin ertelendiğini duyurdu. Kararın Ekim ayının 2. Haftasında yapılacak olan baro seçimlerini ertelemeye dönük bir hamle olduğu, Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden fazla baro kurulmasının önünü açarak TBB’nin delege yapını değiştirmeye yönelik olduğunu söyleyen barolar erteleme kararına karşı yasal yollara başvurdu.

13 AYRI GRUPTAN ORTAK AÇIKLAMA

İstanbul barosuna kayıtlı avukatların oluşturduğu 13 ayrı grup da ortak açıklama yayımlayarak İstanbul’da genel kurulun planladığı gibi 10-11 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezinde yapılacağını duyurarak katılım çağrısı yaptı. Baronun mevcut yönetimi ise bu çağrıcılar arasında yer almadı. Yapılan ortak yazılı açıklamada, Beyoğlu 1. İlçe Seçim Kurulu, 2 Ekim tarihli kararı ile İstanbul Barosu Genel Kurulunun iptaline kararının hukuki dayanağı olmayan, normlar hiyerarşisine aykırı, siyasi nitelikte bir karar olduğu belirtildi.

ANTALYA BAROSU YSK’YA BAŞVURDU

Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ise İlçe Seçim Kurulunun baro seçiminin ertelenmesi kararına karşı “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruda bulundu. Başvuruda genel kurul ve seçimlerin yapılmasına karar verilmesi talep edildi. İl Seçim Kurulu’nun ve Antalya İl Hıfzıssıhha Kurulunun bir genelge ile seçimleri erteleme ya da iptal etme hakkının bulunmadığının anımsatıldığı dilekçede, yapılan tüm işlemlerin yok hükmünde ve kanunsuz olduğu kaydedildi.

SENDİKALAR GENEL KURUL YAPABİLECEK

İçişleri Bakanlığının erteleme kararının ardınan Ankara Yüksek Seçim Kuruluna başvuran Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonuna (KESK) olumlu yanıt geldi. KESK, Ankara Yüksek Seçim Kuruluna başvurarak 10-11 Ekim tarihlerinde kendilerine bağlı Yapı Yol Sendikası Genel Kurulunun genel kurulunun ertelenmesi halinde seçim kuruluna bildirim yapılıp yapılmamasını sordu. Yüksel Seçim Kurulu tarafından verilen yanıtta sendikaların il hıfzıssıhha kurulu kararının dışında kaldığı belirtilerek genel kurullarını yapabilecekleri aktarıldı.

Kanada’dan Türkiye’ye Karabağ yaptırımı: İhracat izinlerini askıya aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder