8 Ekim 2020 Perşembe

Hukuk örgütlerinden iktidarın genelgesine tepki: Karar yok hükmünde, seçimler yapılmalı

İçişleri Bakanlığının genelgesiyle baroların genel kurullarının ertelenmesine hukuk örgütleri tepki gösterdi. Çağdaş Avukatlar Grubu, Avukatlar Sendikası ve Avukat Hakları Gurubu, seçimlerin belirlenen tarihlerde yapılması çağrısında bulundu.

BOLD – İçişleri Bakanlığı, genelgeyle koronavirüs salgınını gerekçe göstererek meslek kuruluşları, birlikler, kooperatifler ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenmesi planlanan tüm etkinlikleri 1 Aralık’a kadar erteleme kararı aldı.

Karar kapsamında İl Hıfzısıhha Kurulları, baro seçimleri ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulunun da ertelenmesine karar verdi. Baroların seçimlerin yapılmasıyla ilgili Yüksek Seçim Kuruluna yaptığı başvuru da reddedildi.

GENELGE KANUNA AYKIRI

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube yöneticilerinden Çiğdem Akbulut, seçimlerin ertelenmesi kararının kanuna aykırı olduğunu belirterek, “Seçimi erteledikleri için iktidar güdümünde kurulan barolar, TBB Genel Kurulu’na delege gönderebilecekler. İstanbul Barosu, yok hükmünde olan bir karara karşı 10-11 Ekim tarihlerinde seçimlerin yapılması için bir tavır takınmalı” dedi.

TÜM MESLEKTAŞLARIMIZI GENEL KURULA KATILMAYA ÇAĞIRIYORUZ

Kararın avukatların bağımsız iradesine saldırı olduğunu belirten Avukatlar Sendikası Genel Başkanı Selin Aksoy ise, “İçişleri Bakanlığı genelgesi veya İl Hıfzısıhha Meclisi kararlarıyla kanun hükmü değiştirilemez. Bu yüzden de bu hukuksuz kararlara uyulması beklenemez ve 10 Ekim’de genel kurulun yapılmasının önünde hiçbir engel yoktur. Genel kurulun planlanan ikinci toplantı günü olan 10-11 Ekim tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde olacağız. Tüm meslektaşlarımızı baroların ve avukatların iktidara bağımlı hale getirilmeye çalışıldığı bir geleceği kabul etmediğimizi göstermek, seçme ve seçilme haklarımızı savunmak için genel kurula katılmaya çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

İSTANBUL BAROSU GEREKENİ YAPMALI

Çağdaş Avukatlar Gurubu İstanbul Barosu Başkan Adayı Ata Yazıcıoğlu, “Açıkça bir yetki gaspı var. Bu kararın alındığı gün YSK siyasi partilerin genel kurullarını yapabilecekleri yönünde başka bir karar veriyor. Bu virüs siyasi partileri etkilemeyip avukatları etkileyecek bir virüs olmadığına göre açık şekilde siyasi bir müdahale olduğunu görüyoruz” dedi. Avukat Hakları Gurubu İstanbul Barosu Başkan Adayı Gökhan Ahi de, “Hükümet; Bakanlık, YSK, Hıfzıssıhha kurulları ve ilçe seçim kurulları dörtlüsüyle bir kaos yarattı. Bu durumu reddediyor ve yönetimi genel kurulumuzu gerçekleştirmek için gerekeni yapmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

KHK’lı akademisyene Genç Bilim İnsanı Ödülü verildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder