30 Ekim 2020 Cuma

Pancar ekmeyip dolar alan daha kârlı çıktı

Türkiye’de artan maliyetler nedeniyle üreticinin girdiği zarar artıyor. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sene başında pancar ekmeyip aynı parayı dolara yatıranların daha kârlı çıktığına dikkat çekti. 

BOLD – Üretim maliyetleri sürekli artarken alım fiyatları düşük kalmaya devam ediyor. Bu yıl şekerpancarı üretiminde maliyetler en az yüzde 50 artarken, şekerpancarı alım fiyatlarındaki artış ise yüzde 11 ile sınırlı kaldı. Üretici bu duruma tepkili.

AÇIKLANAN FİYAT ÜRETİCİNİN ZARAR ETMESİNE NEDEN OLACAK

Bu yıl üreticinin en az 390 TL fiyat açıklanmasını beklediğine dikkat çeken CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklanan 336 TL’lik taban fiyatının beklentilerin çok altında kaldığını vurguladı. Gürer, bu yıl gübreden ilaca, tohumdan tarımsal sulamadan kaynaklanan enerjiye, işçilik ve diğer tüm üretim maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 50’den fazla arttığının altını çizdi. Geçen yıl 300 lira olan şeker pancarında bu yılki artış oranının yüzde 11’de kalmasının üreticilerde şok etkisi oluşturduğunu ifade eden Gürer, “Beklentilerinin çok altında açıklanan pancar fiyatı, üreticinin bu yıl büyük ölçüde zarar etmesine neden olacak. Üretici zarar ettiği için önümüzdeki yıl belki de pancar ekimi yapmayacak”

ÜRETMEYİP DOLAR ALAN KARLI ÇIKTI

Sene başında 5.80 TL olan dolar kurunun bugün 8.30 TL’ye çıktığına işaret eden Gürer, “Ocak ayında 58 bin TL karşılığında 10 bin dolar alıp bir kenara koyan biri, hiç üretmeden bugün 25 bin TL kazanç elde etti. Ancak aynı parayı pancar üretimine harcayan çiftçi ise ne yazık ki zarara girdi” dedi. Pancar üreticisi sayısının 400 binlerden 100 binlerin altına gerilediğini hatırlatan Gürer, “Pancar ekim alanı daralmaya devam eder de çiftçi pancar ekiminden uzaklaşırsa, bu durum nişasta bazlı şurubun pazar payını artırır. Ne yazık ki insan sağlığına olumsuz etkisi tartışılan NBŞ pazara hâkim olur” dedi.

Silivri’de 44 mahkumun koronaya yakalandığı koğuştan mektup var! Sistematik ve nitelikli işkenceyle soykırım yapılmaya çalışıldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder