30 Ekim 2020 Cuma

Yeni Zelanda’da halk referandumda ötanazinin yasallaştırılmasına destek verdi

Yeni Zelanda’da 17 Ekim’de genel seçimle birlikte yapılan referandumun resmi olmayan sonuçlarına göre halk büyük bir çoğunlukla ötanazinin yasallaştırılmasına destek verdi. Ancak halk esrar kullanımına ise “hayır” dedi.

BOLD – İlk sonuçlara göre oy kullananların yüzde 65’i, ölümcül hastaların hayatlarına yasal yollardan tıbbi destekle son verilebilmesine “Evet” dedi.

Referandumun kesin sonuçları ise önümüzdeki hafta açıklanacak.

Bağlayıcı halk oylaması sonrası Yeni Zelanda’da, geçen yıl büyük tartışmalar sonrası parlamentodan geçen “Yaşamın Sonu Tercihi Yasası”, Kasım 2021’de yürürlüğe girecek.

Yasa, altı aydan az ömrü kaldığı sanılanlara, en az iki doktorun onayı koşuluyla, ömürlerine son verilmesini talep etme hakkı veriyor.

Yeni Zelanda vatandaşları için geçerli olacak yasadan ölümcül hastalıkları olan, altı ay ömrü kalan ve “dayanılmaz” acıları olan insanların yararlanacağı öngörülüyor.

Eğlence amaçlı esrar kullanımını yasallaştıracak öneriye ise 53,1 hayır oyu ile karşı çıkan Yeni Zelandalılar, 46,1 kabul oyu alan tasarının yasallaşmasına onay vermedi.

İleri yaşta olmak, akıl hastası veya herhangi bir engele sahip olmak ise yasadan yararlanmak için yeterli görülmüyor.

ÖTENAZİYİ YASALLAŞTIRAN ÜLKELER

Daha önce ötanaziyi yasallaştıran ülkeler ise Belçika, Kanada, Kolombiya, Lüksemburg ve Hollanda’ydı.

ABD’nin bazı eyaletleriyle Avustralya’nın Victoria eyaletinde de aynı yönde karar alınmıştı.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern pandemiyle mücadeleye destek için maaşını indirdi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder