30 Ekim 2020 Cuma

Alberto Manguel: “En iyi yazarlar rezil, sefil ve alçaklardır”

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın rotasını takip ederek Tanpınar’ın İzinde Beş Şehir kitabını yazan Alberto Manguel yazarlarla ilgili ilginç bir yorum yaptı.

BOLD – Dört yıl önce Ahmet Hamdi Tanpınar’ın izini takip ederek hem Türkiye’ye gelen hem de Tanpınar’ın İzinde Beş Şehir (YKY) kitabını yazan Arjantinli yazar Alberto Manguel, Habertürk TV’de Kürşad Oğuz’un konuğu oldu. Borges’in öğrencisi olarak da bilinen Manguel, Oğuz’un “Okurların kafasında hep bir soru işaretidir bu. Bir yazarı sevmem için sadece eserini mi dikkate almalıyım. Yoksa ideolojisi ve karakteri de onu sevmem için önemli mi?” sorusuna ilginç bir cevap verdi.

“SHAKESPEARE VERGİ KAÇAKÇISIYDI”

En iyi yazarların aslında rezil, sefil ve alçak insanlar olduklarını söyleyen Manguel, “Biliyorsunuz biz okurların eğer eser insancıl ve aydınlatıcıysa yazarın da insancıl ve aydın olması gerektiği gibi batıl itikatları vardır. Oysa bu neredeyse hiç böyle olmaz. En iyi yazarlar rezil, sefil ve alçaklardır.” dedi.

Verlaine, Shakespeare, Dante gibi yazarların gerçek hayatlarında nasıl bir karaktere sahip olduklarını aktaran Manguel, “Verlaine hamile karısını tekmelerdi. Shakespeare vergi kaçakçısıydı. Dante tahammül edilmesi güç bir kendini beğenmişti. Yani eseri onu yazan insanla yargılarsak edebiyatın 4’te 3’ünü çöpe atmak zorunda kalırız. Elimizde vasat yazarlar, kitaplar kalır. Çok iyi insan olan vasat yazarlar var. Ama insan olarak iyi olmak iyi eser inşa etmeye yetmiyor.” ifadelerini kullandı.

“O BİR DAHİ”

Manguel Tanpınar ile ilgili ise “Entelektüel, ışıklı ve özgün. Okumaktan zevk aldığım büyük bir edebiyatçı, bir dâhi. Onu okurken ki halimi en iyi özetleyen şey, İngiliz şair Robert Browning’in şu dizesi olabilir: “Ben sadece bilgelik kırıntılarını toplayan biriyim.” demişti.

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder