29 Ekim 2020 Perşembe

Dolardaki artış 83 milyonun sırtına 12’şer bin lira borç yükledi

Türkiye’nin dış borcu dövizdeki artış nedeniyle ocak ayından bu yana 1 trilyon lira arttı. Ocak ayında 2.5 trilyon TL’ye denk gelen 421 milyar dolarlık borç şimdi 3.5 trilyon liraya ulaşmış durumda. Bu artış her bireyin sırtına 5 asgari ücrete denk gelen 12 bin liralık borç yükledi. 

BOLD – Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, Türkiye’nin 421 milyar dolar olan dış borcunun 10 ayda 1 trilyon TL arttığına dikkat çekti.

MERKEZ BANKASINI ELEŞTİRDİ

Eski Hazine Müsteşarı Eğilmez, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası’nın 2020 sonu enflasyon hedefini yenileyerek yüzde 8.9’dan yüzde 12.1’e çekmesiyle ilgili olarak, “Hükumet ve Merkez Bankası tahmin yapmaz, hedef koyar. Çünkü hedefe ulaşacak araçlar ellerindedir. O araçları doğru kullanıp kullanmamaları hedefe ulaşıp ulaşamayacaklarını belirler. Tahmin yapmak, elinde araç olmayanların işidir” eleştirisini getirdi.

O ZAMAN NEDEN REZERVLERİ SATTINIZ?

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın dolar/TL’de herhangi bir hedeflerinin olmadığı sözüyle ilgili olarak da Eğilmez, “Merkez Bankası’nın tek hedefi enflasyondur, gerçekten de kur hedefi olmamalıdır. Ama bu gerçekse o zaman niçin rezervlerden dolar satarak kuru tutmaya çabaladı?” dedi.

DIŞ BORÇ 1 TRİLYON LİRA ARTTI

Dolardaki artışa bağlı olarak kamu borcunda yaşanan artışa da dikkat çeken Eğilmez, “Dış borcumuz 421 milyar dolar. Yılbaşında bu borcu ödemek için 2.5 trilyon TL gerekiyordu. Bugün 3.5 trilyon TL gerekiyor. İlave borç yok ama ödememiz gereken tutar 10 ayda 1 trilyon TL artmış durumda” diye yazdı.

7 aylık hamile kadın gözaltına alındı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder