27 Ekim 2020 Salı

Türkiye ve Yunanistan’dan karşılıklı iyi niyet adımı

Türkiye ve Yunanistan, birbirlerinin milli bayramlarına denk gelen 28 ve 29 Ekim tarihleri için ilan ettikleri deniz seyir bildirimlerini (NAVTEX) iptal kararı aldı.

BOLD – Buna göre Yunanistan 29 Ekim, Türkiye ise 28 Ekim’i kapsayacak şekilde ilan ettikleri bildirimleri geri çekti. Kararın, NATO karargahında yapılan koordinasyon ve çalışmanın ardından alındığı bildirildi.

Türkiye ayıca Akdeniz’de daha önce planlanan atışlı eğitimlere ilişkin ilan ettiği NAVTEX’i de bir defaya mahsus olmak geri çektiğini bildirildi.

NAVTEX’ler konusunun Perşembe ve Cuma günleri düzenlenen NATO savunma bakanları toplantısında da gündeme geldiği ve iki ülke savunma bakanlarının bildirimleri iptal etme konusunda uzlaştığı bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Cuma günü yaptığı açıklamada iki ülkenin birbirinin milli bayramına denk gelen 28 ve 29 Ekim tarihlerinde ilan ettikleri askeri talimleri iptal edeceklerini belirterek bunu “Kaza ve olay yaşanma riskini azaltmaya yardımcı olacak, doğru yönde atılmış adımlar” olarak nitelendirmişti.

Türkiye ve Yunanistan, olası askeri gerilimlerin tırmanmasını önlemek amacıyla NATO’nun girişimiyle askeri teknik görüşmeler yürütüyor. “Ayrıştırma Usullerinin” ele alındığı toplantılarda iki taraf arasında acil durum telefon hattı oluşturulması kararlaştırılmıştı.

Türkiye, Cumhuriyet’in 1923 yılında ilan edildiği 29 Ekim gününü Cumhuriyet Bayramı olarak kutlarken 28 Ekim de Yunanistan’da resmi bayram.

Yunanistan, 28 Ekim 1940’ta İtalya lideri Benito Mussollini’nin ultimatomuna Yunanca “ohi” yani “hayır” demesinin 80’inci yıl dönümünü anacak. Yunanistan Ohi Bayramı olarak anılan bu günde Almanya, İtalya ve müttefiklerinden oluşan Mihver Kuvvetleri’nin ülkesinden geçerek ilerleme talebini reddetmiş ve İtalya Yunanistan’ı işgal etmişti.

Avrupa Birliği, Frontex ve Yunanistan’dan ‘geri itmelerle’ ilgili soruşturma istedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder