27 Ekim 2020 Salı

“Toplumun bize sırtını dönüp ‘sıkıldık’ demesi çok kırıcı oldu”

Türkiye hükumeti, iş yükü artan sağlıkçıların istifa, izin ve emekliliklerini yasakladı. Sağlık çalışanları ise neden ayrılmak istediklerini anlatarak topluma sitemde bulundu.  

BOLD – Koronavirüse karşı mücadele eden sağlık çalışanları, emeklerinin karşılıklarını alamamak, iş yükünün fazlalığı, izin kısıtlaması getirilmesi, ek ödemelerdeki adaletsizlik gibi sorunlardan dertli. Göğüs hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları ile yoğun bakım hekimlerinin, artan iş yükü altında çalışmaya devam etmesi, ağırlıklı olarak bu alandaki uzmanların istifa ya da erken emekliliklerine yol açtı. Hükumet de dün aldığı kararla hekimlere istifayı yasakladı.

İSTİFA EDEN HEKİMLERLE GÖRÜŞÜLDÜ

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’in haberine göre Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden sosyologlar, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden göğüs hastalıkları uzmanları bir araya gelerek ülkenin farklı kentlerinden hekimlere ulaştı. “Adanmışlıktan Tükenmişliğe, Tükenmişlikten Vazgeçişe: Kovid-19 Pandemisinde İstifa Eden / Emekli Olan Hekimlerin Çığlığı” başlıklı bir araştırma yapıldı. Araştırmaya 19 hekim katıldı. İstifa ya da erken emeklilik kararı alan hekimler, yaşadıkları sorunları, onları mesleğe devam etmeme kararına götüren etkenleri tek tek aktardı.

AMAÇ, VAZGEÇİŞİN SALGINA DÖNÜŞMESİNİ ÖNLEMEK

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ergur, araştırmada Kovid-19 pandemi sürecinde istifa ve emeklilik olgularının arkasında yatan etmenlerin ve sonuçların sosyolojik anlamda belgelenmesinin sağlandığını belirterek “Böylece gelecekte bu tür olayların sürmesinin ve bir vazgeçiş salgınına dönüşmesinin önlenmesi için nedenlerini, yapılması gerekenleri anlamaya yönelik bir tür otopsi yapılmaktadır” dedi.

KOŞULLARIN PANDEMİYE UYGUN DÜZENLENMEMESİ İSTİFA GETİRMİŞ

Araştırma ekibinden sosyolog-hekim Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur da hekimlerin aldıkları kararlarının yalnızca bireysel olmayıp bireyi bu davranışa sevk eden toplumsal ilişkilerin özüyle de ilgili olduğunu kaydetti. Görüşmelerden örnekler veren Ergur, “‘Kovid sürecinin başında ayrılmayı kesinlikle düşünmedim’. ‘Eğer tam donanımlı ekip içinde olsaydım ve benim çalışma koşullarım gerçekten pandemiye uygun bir şekilde düzenlenmiş olsaydı ve ekonomik olarak da kayba uğramayacağımı bilseydim bırakmayı düşünmezdim’. Biz bu kadar bunları düşünüp ailemizden, her şeyden fedakârlık yaparken toplumun birden bize neredeyse sırtını dönüp hayatını yaşamaya başlaması, sadece ‘sıkıldık’ demeleri çok kırıcı oldu” dedi.

AKP’ye dolar darbesi: Halk desteği yüzde 30’un altına düştü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder