20 Ocak 2021 Çarşamba

BM Genel Sekreteri Guterres: Kıbrıs’ta zaman aleyhimize işliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta geri dönüşü imkansız olabilecek değişimler yaşandığını belirterek bir an önce görüşmelere yeniden başlanması çağrısı yaptı.

BOLD – BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderleri “gerçekleştirilebilecek en yakın zamanda” görüşmelere davet edeceğini açıkladı.

Kıbrıs’ta zamanın, iki tarafın da kabul edebileceği ortak bir siyasi çözüme karşı işlediği uyarısında bulunan Guterres, onlarca yıllık statükonun ardından sahada “geri dönüşü imkansız olabilecek değişimler yaşandığını” belirtti.

Guterres, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin yanı sıra garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılacağı toplantı için somut tarih ise vermedi.

BM Genel Sekreteri Eylül ayında yaptığı açıklamada Kuzey Kıbrıs’taki seçimlerin ardından Kıbrıs görüşmelerini yeniden başlatmak istediğini bildirmiş, Ekim ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Ersin Tatar ile Rum mevkidaşı Nikos Anastasiadis 3 Kasım’da tanışma toplantısında bir araya gelmişti.

TÜRKİYE ‘İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM’ TEZİNİ SAVUNMAYA BAŞLADI

BM himayesinde on yıllarca süren Kıbrıs görüşmelerinde son tur 2017 yılında düzenlenmiş, ancak sonuç alınamamıştı. Türkiye, artık federasyon temelli görüşmelerin anlamının kalmadığı, iki devletli çözümün müzakere edilmesi gerektiği tezini savunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı adayı Blinken’dan Türkiye’ye daha fazla yaptırım sinyali

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder