22 Ocak 2021 Cuma

DSÖ düşük gelirli ülkelere aşı tedariği için Pfizer/BioNTech ile anlaşma imzaladı

Pfizer ve BioNTech, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) düşük gelirli ülkelere aşı dağıtılması için kurduğu COVAX mekanizmasına Covid-19 aşısı tedarik etme konusunda anlaşma imzaladı.

BOLD – Dünya Sağlık Örgütü’nün düşük gelirli ülkelere aşı dağıtılması için kurduğu COVAX mekanizması, Pfizer ve BioNTech ile koronavirüs aşısı tedariği konusunda anlaşma imzaladı.

Anlaşma kapsamında COVAX’ın ne kadar ödeme yapacağının ve kaç doz verileceğinin henüz net olmadığı ama hacmin düşük olacağı vurgulandı. Pfizer/BioNTech aşısı öncelikli olarak bu ülkelerdeki sağlık çalışanlarına uygulanacak.

COVAX programı kapsamında düşük gelirli ülkelere ilk aşılar Şubat ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak.

COVAX bu yıl içerisinde 1,8 milyar doz aşıyı düşük gelirli 92 ülkeye dağıtmayı planlıyor. Bu miktar düşük gelirli ülkelerin nüfusunun yaklaşık yüzde 27’sine denk geliyor.

COVAX; DSÖ, aşı ittifakı ve Salgın Hastalıklar Hazırlığında Yenilikçi Yaklaşımlar Koalisyonu (CEPI) önderliğinde fakir ülkelerin aşı konusunda zengin ülkelerin arasından sıyrılarak aşıya erişim imkanı bulamayacağı endişesiyle geçtiğimiz yıl kuruldu.

COVAX şu ana kadar AstraZeneca, Hindistan Serum Enstitüsü ve Sanofi-GSK işbirliği’nin gelecekteki aşılarının tedariği konusunda anlaşma imzaladı. Ayrıca Johnson & Johnson ile mutabakata vardı.

Pfizer, AstraZeneca’dan sonra COVAX’ın bazı ülkelerden kullanım onayı almış ikinci aşı anlaşması olacak.

Pfizer/BioNTech aşısı çok düşük sıcaklıklarda saklanması gerektiği için nakliyesinde özel araçların kullanılması gerekiyor ve özellikle sıcak iklimli fakir ülkeler için çok pratik olmayabileceği düşünülüyor.

Türkiye’nin tercih ettiği Sinovac, aşı üretimini arttırıyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder