22 Ocak 2021 Cuma

Diyaloğu yeterli bulmayan AB Türkiye’den somut adımlar istedi

Dışişleri Bakanı Meclüt Çavuşoğlu, Brüksel’de AB yöneticileri ile Türkiye’nin üyelik süreci ve mevcut sorunları masaya yatırdı. Çavuşoğlu’na Avrupa Birliği’nden, “Diyalog önemli ama sahada inandırıcı adımlar atılmalı” yanıtı geldi.

BOLD – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de Avrupa Birliği yöneticileri ile ‘ilişkileri normalleştirme’ ve ‘pozitif gündem yaratma’ çabaları çerçevesinde temaslar gerçekleştirdi. AB yöneticilerine, “Katılım sürecimiz canlandırılmalı, verilen sözlerin hayata geçmesi gerekiyor” diyen Çavuşoğlu’na, Avrupa Birliği’nden, “Diyalog önemli ama sahada inandırıcı adımlar atılmalı” yanıtı geldi.

“DOĞU AKDENİZ’DE TANSİYON DÜŞSÜN İSTİYORUZ”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Brüksel’de ilk olarak AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi.

Çavuşoğlu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Borrell, “Geçtiğimiz yıl zor bir yıl oldu. Her iki tarafta daha iyi bir atmosfer şu anda mevcut.” dedi.

Borrell, Türkiye ile Yunanistan arasında ön görüşmelerin başlamasından memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bu konudaki niyetler beyan edildi. Bunların da artık somut adımlara dökülmesini bekliyoruz. Bir başka önemli adım ise Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres’in Kıbrıs adasında yapılacak görüşmelerin tekrar başlamasıyla ilgili açıklaması oldu. Bunun da en kısa sürede başlamasını istiyoruz. Aynı şekilde, Doğu Akdeniz’deki tansiyon da düşsün istiyoruz” diye konuştu.

Geçtiğimiz yılın Türkiye ve AB ilişkileri açısından sorunlu bir yıl olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu da “Aralık zirvesi, daha pozitif bir ortam yaratmak için olumlu bir gelişme oldu. Her iki taraf da diyaloğun yeniden başlamasını istiyor. Türkiye-AB arasında pozitif atmosferin oluşturulması önemli. Ancak bunun sürdürülebilir olması için her iki tarafta da somut adımlar olması gerekir” dedi.

Çavuşoğlu, Borrell ile yaptığı görüşme hakkında yaptığı paylaşımda ise “AB ile yeni bir sayfa açmak istiyoruz. 18 Mart 2016 Mutabakatını (Göçmen geri kabul anlaşması) tüm unsurlarıyla güncellemek gerekiyor. Pozitif gündem için birlikte çalışmalıyız ” mesajlarına yer verdi.

“SAHADA İNANDIRICI ADIM”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Brüksel’de, sabah görüştüğü Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, İçişlerinden Sorumlu Komiser Ylva Johansson ve Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi ile görüştü. Basına kapalı geçen görüşmelerin ardından açıklamalar birbiri ardına sosyal medyadan geldi.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından, Von der Leyen ile görüşmesine ilişkin, “Katılım sürecimiz canlandırılmalı. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Düzensiz göç ve terörizmle mücadelede iş birliğini artırmalıyız. Avrupa’da yükselen ırkçılık, ayırımcılık ve İslam karşıtlığıyla topyekün mücadele etmeliyiz” mesajını paylaştı.

Von der Leyen ise, “Diyalog elbette çok önemli. Ama sahada inandırıcı adımlar atılmasını da bekliyoruz” mesajıyla karşılık verdi.

SCHİNAS: OLUMLU ADIMLAR ATMA ZAMANI

Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından sosyal medyadan mesaj vermeyi seçen AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas da, “Önümüzdeki güçlükler ve fırsatlar açısından yapıcı bir görüşme oldu. Göç sorunu, güvenlik, halklar arası temaslar, Erasmus işbirliği yenilenmiş Türkiye-AB gündeminin merkezinde. Şimdi olumlu adımlar atma zamanı” dedi.

Çavuşoğlu’nun görüştüğü AB genişlemeden sorumlu komiseri Oliver Varhelyi de sosyal medya hesabı üzerinden görüşmeyi değerlendirdi. Varheyli, “İlişkilerimizde yeni bir sayfa açtığımızı umut ediyorum. Stratejik çıkarlarımız için yapıcı ve karşılıklı fayda sağlayıcı şekilde işbirliği umuyoruz” mesajını verdi.

Çavuşoğlu Brüksel’deki temasları kapsamında yarın AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelecek. Charles Michel, bu görüşmelerin ardından, Ankara’ya giderek temaslarda bulunacak.

Avrupa Parlamentosu Türkiye’deki cezasız kalan hukuksuzluklar için harekete geçti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder