19 Ocak 2021 Salı

Korovirüs verileri kafa karıştırdı: Hastalar karantina bitmeden iyileşti

Koronavirüs salgınının Türkiye’de görüldüğü günden beri bakanlığın açıkladığı veriler üzerindeki tartışmalar bitmiyor. Önce vakaları gizlediği ortaya çıkan bakanlığın şimdi de Kovid-19 hastalarını iyileşmeden tablodan çıkardığı belirlendi.     

BOLD – Sağlık Bakanlığı’nın salgına ilişkin açıkladığı veriler sürekli tartışma konusu oldu. Son olarak on binlerce aktif Kovid-19 vakasının karantinaları bitmeden “iyileşen vaka” olarak tabloya yansıtıldığı öne sürüdü.

GÜNLÜK VAKALAR GERİLERKEN AKTİF VAKALAR ARTTI

BirGün’den Uğur Koç’un haberine göre Türkiye’de ‘hasta’ tanımından ‘vaka’ tanımına geçilmesinin ardından 12 Aralık’ta toplam 212 bin aktif koronavirüs vakasının bulunduğu hesaplanabildi. Bu sayı, günlük 35 binleri bulan iyileşen vakalarla 3 Ocak’a kadar sürekli gerileyerek 83 bin 890’a kadar indi. Ancak durum, bir sonraki gün tersine döndü. 25 Aralık’ta 35 binleri bulan günlük iyileşen vaka sayıları sadece 9 gün sonra keskin biçimde 10 binlerin altına kadar düştü. Bu sebeple aktif vaka sayısı 3 Ocak’tan sonra tekrar yükselmeye başladı. 11 Ocak’a kadar yükselerek 105 binlere çıkan aktif vaka sayısı bu tarihten sonra yavaş biçimde tekrar gerilemeye başladı.

KARANTİNA SÜRESİNİ DOLDURMAYAN İYİLEŞMİŞ SAYILMIYOR

Bakanlık, PCR testi pozitif çıkan bir vaka için semptomsuz ya da hafif semptomlu ise 10 gün, hastanede en az 24 saat yatış verildiyse 14 gün, yoğun bakım tedavisi gördüyse 20 gün karantinayı zorunlu kılıyor. Karantina süreleri, PCR testi verildiği andan itibaren başlatılıyor. Bu sürelerden önce hiçbir vaka iyileşmiş sayılmıyor. Aktif vaka sayısının en az son 10 günde kaydedilmiş yeni vaka toplamının altında olmaması gerekiyor. Ancak açıklanan sayılara göre on binlerce vaka, daha karantina süresini doldurmadan ‘iyileşmiş vaka’ olarak tabloya yansıtıldığı ortaya çıktı.

VAKALAR İYİLEŞMEDEN TABLODAN ÇIKARILDI

Bakanlığın 13-22 Aralık tarihleri arasındaki 10 günde kaydedilen yeni vaka sayılarının toplamı 253 bin 151. Ancak Sağlık Bakanlığı tablosuna göre bu tarihte Türkiye’de 177 bin 543 aktif vaka bulunduğu görülüyor. 75 bin 608 vaka, en az 10 gün olan karantina süresini dahi doldurmadan Sağlık Bakanlığı tarafından ‘iyileşmiş’ olarak gösterildi. 1 Ocak 2021’de Türkiye’de 85 bin 2 aktif vaka görülüyor. Ancak 23 Aralık-1 Ocak tarihleri arasındaki 10 günde toplam 157 bin 895 yeni vaka kaydedildi. 1 Ocak’ta karantina süresini doldurmadan ‘iyileşti’ olarak yansıtılan vaka sayısı 72 bin 893’tü.

DİĞER ÜLKELERDE TABLO FARKLI

Toplam vaka sayısında dünyada 7. sırada olan Türkiye, aktif vaka sayısında ise dünya 25’incisi. Türkiye’ye toplam vaka sayısında en yakın ülkelerden biri olan İtalya’da (2 milyon 141 bin) 18 Ocak itibariyle aktif vaka sayısı 547 bin 58. İtalya, salgındaki ikinci pik dönemini Kasım ortasında geride bıraktı. Ancak Türkiye ise ikinci pik dönemini İtalya’dan 1 ay sonra, Aralık ortasında geride bıraktı. Buna karşın İtalya’da aktif vaka sayısı Türkiye’nin yaklaşık 6 katı. Almanya’da da aktif vaka sayısı Türkiye’nin hayli üstünde; 319 bin 172. Ülkenin toplam vaka sayısı 2 milyon 58 bin.

Biden’ın yemin töreninde görevli 12 muhafız şüphe üzerine görevden alındı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder