19 Ocak 2021 Salı

Tayyip Erdoğan hem içeride hem de dışarıda zorda!

Dışişleri Bakanı Maas’ın Ankara ziyareti sonrasında Türkiye’nin AB ile yeniden yakınlaşma çabalarının arkasında yatan nedenler Alman basınında irdelendi. Yorumlarda Erdoğan’ın hem iç hem de dış politikada zor durumda olduğuna işaret edildi.

BOLD – Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Pazartesi günü Türkiye’ye yaptığı çalışma ziyareti Alman basınının yorum sütunlarına değerlendirildi.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Süddeutsche Zeitung (SZ), AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Türkiye’nin son dönemdeki yalnızlığını ve Ankara’nın dış politikada yeniden ray değiştirmesini yazdı.

Gazete, Erdoğan’ın etrafında dost aramak için yeterli nedeni olduğunu yazdı.

“ERDOĞAN, KORKU SAÇAN BİR NEVİ ŞEYTANİ VARLIĞA DÖNÜŞTÜ”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2000’lerin başlarında ülkesini hızlıca Avrupa Birliği’ne (AB) sokmak isteyen örnek bir Avrupalı olarak görüldüğünü belirten Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesi haberine şöyle devam etti:

“Ardından korku saçan bir nevi şeytani bir varlığa dönüştü. Ortadoğu’da savaşlar yürütüyor, Hamas ve Müslüman Kardeşler’e sempati gösteriyor, komşuları Yunanistan ve Kıbrıs ile anlaşmazlıkta Doğu Akdeniz’de savaş gemileriyle güç gösterisinde bulunuyor. Kendi ülkesinde giderek daha baskıcı bir iktidar yürütüyor, hukukun üstünlüğü giderek zayıflıyor, Türkiye hatta Avrupa mahkemelerinin bağlayıcı kararlarını görmezden geliyor.”

“EKONOMİK DURUM İÇLER ACISI”

Erdoğan’ın son zamanlarda yeniden Avrupa Birliği’ne yönelmesini değerlendiren gazete Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu şu ifadelerle ortaya koydu:

“Şimdi Ankara’daki adam AB ile yeniden yakınlaşmaya bel bağlamış durumda… Ankara’daki rota değişikliğinde Erdoğan’ın baskı altında olması da rol oynasa gerek. Ekonomik durum içler acısı, stagflasyondan (resesyon ve enflasyon) söz ediliyor. Para rezervleri tükeniyor, yabancı yatırımcı sıkıntısı çekiliyor. Halk artan fiyatlar nedeniyle yakında homurdanmaya başlayabilir. Diğer yandan ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı sona eriyor. Halefi Joe Biden ile Erdoğan’ın işi zor olabilir. S-400’ler nedeniyle kararlaştırılan Amerikan yaptırımlarını Biden hızlıca yürürlüğe sokabilir. Biden, Erdoğan’ı Obama dönemindeki başkan yardımcılığı görevinden tanıyor. 2020 başında yaptığı bir açıklamada Erdoğan’ın iktidardan gitmesini istediğini belirtmiş, ancak bunun ‘darbe değil seçimler yoluyla olması gerektiğini’ söylemişti. Tüm bunlar Erdoğan’a etrafında dost aramak için yeterli neden sunuyor.”

Çavuşoğlu ve Maas görüştü: AB ilişkilerinde olumlu atmosfer var

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder