22 Ocak 2021 Cuma

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye’yi rahatsız eden NATO’da reform planlarının da gündeme gelmesi bekleniyordu.

BOLD – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Brüksel’deki NATO karargahında bir araya geldi.

Çavuşoğlu, görüşmeden sonra sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, İttifak içinde birlik ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, “Ülkemiz İttifakın caydırıcılık ve savunmasında kritik ve öncü roller üstleniyor. Afganistan’da ve Irak’ta NATO misyonlarını desteklemeye devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

NATO’DA REFORM PLANLARI

Çavuşoğlu’nun NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yapacağı görüşmede ise Kuzey Atlantik İttifakı’ndaki yapısal reform planlarının da önemli yer tutması bekleniyordu. Ancak konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

NATO-AB ilişkilerinin güçlendirilmesi ve vetonun zorlaştırılması gibi Türkiye açısından tartışmalı planlar içeren taslakla ilgili resmi istişare süreci Aralık ayı başında başlatılmıştı.

Taslaktaki öneriler arasında, NATO üyesi olmayan AB ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının NATO zirveleri çerçevesinde yapılan görüşmelere davet edilmesi de yer alıyor. Ancak Türkiye, Güney Kıbrıs’ı kapsayacağı için bu maddeye sıcak bakmıyor. Türkiye AB üyesi Güney Kıbrıs’ı “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak tanımıyor, bunun yerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ifadesini kullanıyor. NATO-AB yakınlaşmasına AB’den ayrılan Britanya’nın da sıcak bakmadığı belirtiliyor.

NATO gündemindeki taslakta üye ülkelerin ittifak kararlarını veto etmesinin zorlaştırılması da yer alıyor. Ancak bu maddenin de Türkiye’nin yanı sıra Macaristan’ın da direnişiyle karşılaşması bekleniyor.

Diyaloğu yeterli bulmayan AB Türkiye’den somut adımlar istedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder