Büyükşehirlerde sağlıklı ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşmak isteyenler artık gıda toplulukları ve kooperatiflerin kapısını çalıyor. İstanbul’daki kooperatif ve toplulukların sayısı 20’ye yükseldi.
BOLD – Tarımda kimyasal ilaçların denetimsiz kullanımına yönelik endişeler ve gıdada artan fiyatlar nedeniyle, Türkiye’de özellikle büyük şehirlerdeki tüketiciler, gıda toplulukları ve tüketici kooperatiflerinde bir araya geliyor.
KOOPERATİFLER ÜRETİM SÜREÇLERİNİ İZLİYOR
Gıda toplulukları ve tüketici kooperatifleri, üretim süreçlerini yakından gözledikleri küçük üreticilere doğrudan sipariş veriyor ve gelen ürünleri üyelerine ulaştırıyor.
DW’den Selçuk Oktay’ın haberine göre, İstanbul’da faaliyet gösteren gıda toplulukları ve tüketici kooperatiflerinin sayısı 20’ye ulaştı. Türkiye genelinde ise 40’a yakın gıda topluluğu ve tüketici kooperatifi bulunuyor.
GIDA ZİNCİRİNE GÜVENMEYENLER GELİYOR
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, tarımda denetimsiz kimyasal ilaç kullanımından endişe duyan ve yedikleri konusunda tereddüt yaşayan tüketicilerin, kooperatif ve gıda topluluklarında bir araya geldiğini söylüyor.
TÜRKİYE, AVRUPA’DA EN FAZLA TARIM İLACI KULLANAN ÜLKELERDEN
Türkiye, Avrupa ülkeleri içinde bir kimyasal tarım ilacı grubu olan pestisit kullanımında önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.
Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat’ın verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 50 milyon kilo pestisit satışı gerçekleşti. Bu rakam Türkiye’nin pestisit kullanımında İspanya, Fransa ve İtalya’nın ardından Avrupa’da en çok pestisit kullanan ülke olduğunu gösteriyor.
ARTAN FİYATLAR DA ETKİLİ OLUYOR
Tüketiciyi gıda topluluklarına ve kooperatiflerine yönelten diğer etken artan gıda fiyatları. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2018 yılında gıda enflasyonu yüzde 25’i aştı. Bu rakam son 15 yılın en yüksek gıda enflasyonu rakamı olarak kaydedildi.
medyaboldVatandaş krizde harcamayı kesti, sadece gıda ihtiyacını alıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder