17 Mart 2019 Pazar

Türkiye’nin Savunma Sanayisi bu zihniyete teslim

Savunma Sanayii Başkanı F-35’lerle ilgili “gelmese de çok problem olmaz” dedi, koyu Avrasyacı Tümgeneral, F-35’lerin alınmaması için inanılmaz sözler söyledi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ‘Bugüne kadar F-35 olmadan yaşamış bir ülke yedi sene daha yaşayabilir, çok da problem olmaz’ dedi. Demir’in sözlerini değerlendiren Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, bu çıkışın tarihi önemde olduğunu söyledi.

Aydınlık Gazetesi’nin büyük boyutta verdiği haberde F-35’lerin alınmaması üzerine kurgulandı. Görüşlerine yer verilen iki isim Türkiye’yi, dünyanın gelecek on yıllarına damga vuracak muhabir uçak sisteminin dışına itecek sözler söylediler.

AKP’li Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir

 

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü tarafından Ayazağa Yerleşkesi’nde düzenlenen “Akademisyen ve Öğrencilerle Söyleşi” etkinliğine katıldı.

Demir, bir katılımcının Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı füze savunma sistemi S-400’ler nedeniyle ABD’nin Türkiye’nin sipariş ettiği F-35’leri teslim etmeyeceği yönündeki iddiaları sorması üzerine şu cevabı verdi:

“F-35 Projesi’ni de biz yürütüyoruz, S-400’ü ve Patriot’ları da biz yürütüyoruz. Bizim baktığımız alanda ilgilendiğimiz kulvardaki manzara şu. F-35’lerimizin iki tanesi teslim edildi. Bu sene iki tane daha teslim edilecek, yılsonunda gelecek. Bu konudaki resmi görüşmelerimiz, ödemelerimiz, toplantılarımız devam ediyor. Diğer konu ‘Şöyle olursa böyle olur’ konuları ise siyasi mekanizmada yürüyen ve ‘eğerlerle’ konuşulan şeyler. Bunların nereye gideceği, Kongre’nin ne karar vereceği, Başkan’ın ne tavır alacağı, Dışişleri’nin ne rapor yazacağı gibi bir dizi konu var. Sayın Milli Savunma Bakanı’nın da bu parametreler dahilinde konuştuğuna dikkat edin. Yani şu an F-35’lerin gelmesiyle ilgili resmi dokümanlar üzerinde herhangi bir yasak veya kısıtlama yok.

Bugüne kadar F-35 olmadan yaşamış bir ülke yedi sene daha yaşayabilir, çok da problem olmaz. Ancak F-35’in ne tür bir uçak olduğuyla ilgili de çok dikkatli baktığımızda, sizi çok da bağımsız kılacak bir uçak olmadığının altını çizmek isterim. Yani her şeyiyle uçan bir bilgisayardan, akıllı sistemden bahsediyorsunuz. Bu akıllı sistem kendi sahibiyle sürekli iletişimde.”

Savunma Sanayi müsteşarı bu sözleri Milli Muharip Uçağın 7 sene içinde göklerde olacağı varsayımına dayandırdı ancak Türkiye henüz hiçbir segmentte uçak motoru üretebilmiş değil. Milli Muharip Uçak projesiyle ilgili de animasyon dışında atılmış somut bir adım ya da fabrika temeli bulunmuyor.

Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş

AVRASYACI GENERALDEN DESTEK

Eski Milli Silahlanma Direktörü, emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, İsmail Demir’in açıklamalarına ilişkin Aydınlık Gazetesi’ne verdiği demeçte, “Tarihi önemde sözler” dedi.

Karataş şöyle konuştu:

“Savunma Sanayi Başkanı diyor ki, “F-35’leri vermezlerse dünyanın sonu değil. F-35’in sizi çok da bağımsız kılacak bir uçak olmadığının altını çizmek isterim.” Çok net söylüyor. İlk defa Savunma Sanayi Başkanı F-35’in milli olarak bizi bağımsız kılamayacak olduğunu itiraf ediyor. İtiraf, ‘S-400 alırsanız F-35 vermeyiz’ yaklaşımından sonra geliyor. Vermeme ihtimaline karşı Milli Muharip Uçağın geliştirilmesi konusuna ağırlık vereceklerini, bunun dünyanın sonu olmadığını belirtiyor. Bağımlılık konusundaki hususu dikkate alıyor. Bu tarihi bir andır.

F-35’leri vermeseler çok iyi olur ama verecekler. Diyelim ki vermediler; O zaman şu anda konuşulan Milli Muharip Uçak (MMU) yapımı hız kazanacak. 2023 yılında hangardan çıkacak, 2026’da uçuşa çıkacak, 2030’da envantere girecek. Şimdi bu takvimi uygulayabilmek için şu anda düğmeye basmak gerek. ‘S-400 alırsam F-35 gelir mi gelmez mi’ dediğimiz her gün, 2030’un üzerine gün koyun. F-35 gelirse Milli Uçak Geliştirme Projesi’nin yürütülmesi için ayrı kaynak ve zaman gerektiğinden de süresi uzar. Zaten ülkemiz ABD yüzünden kendi uçak ve parçalarının üretiminde geç kalmıştır. NATO yüzünden geç kalmıştır. Şimdi şartlar değişti, gerçekler ortaya çıkmaya başlamıştır.”

ÜSLERİ KAPATIRIZ

“2002 yılında dönemin Milli Savunma Bakanı ile birlikte yapılan F-35 anlaşmasında ‘Uluslarası mahkemeye gidilmez’ diye bir madde var. ‘Taraflar anlaşmazlıklarını kendi aralarında çözer’ diyor. Bu Türkiye’nin elini bağlayabilir. Hukukta güçlünün hukuku geçerlidir. ABD tazminat ödemez, verdiğiniz para yanar. Yüksek mahkemeye gidildiğinde süreç uzun sürer. Parça üreten 10 şirketimiz iş paylarını kaybederler. Siz mecburen Milli Muharip Uçağı geliştirmelisiniz. ABD F-35 ile kalmayıp diğer ABD silah sistemlerine ilişkin ambargoya giderse, siz de üslerin kapatılması kararını alabilirsiniz. İncirlik’in kapatılması gibi eldeki kozlar kullanılabilir.”

TÜRKİYE TARİHİ BİR DIŞLANMA YAŞAYABİLİR

Dünyada son 40 yıla F-16’lar damga vurmuş ve NATO ülkeleri bu uçaklar sayesinde dünyada rakiplerine karşı büyük avantajlar sağlamıştı. Türkiye Turgut Özal’ın aldığı kararla F-16’larda üretim bandında yeralan ülkeler arasına girmiş ve bu sayede dünyanın en modern Hava Kuvvetleri’nden birine sahip olmuştu. Ayrıca Türkiye başta Mısır olmak üzere çok sayıda ülkeye F-16 sattı.

Dünyanın gelecek 40 yılına damga vurması beklenen uçak ise F-35 olarak gösteriliyor. Ancak Türkiye bu projeden dışlanma riskiyle karşı karşıya.

ABD’li general Hodges: Türkiye eninde sonunda hizaya gelecek

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder