19 Aralık 2019 Perşembe

80 lirası bile olmayan İTÜ Vakfı, Doğa Koleji için 800 milyonu nereden bulacak

Faaliyet raporlarına göre sadece kantin ve sosyal tesis gelirleri olan ve kazancını öğrencilere burs olarak dağıtan İTÜ Vakfının parayı nasıl bulacağı merak konusu oldu.

BOLD – Doğa Kolejinin İstanbul Teknik Üniversitesinin iki vakfından bir olan İTÜ Vakfı tarafından 800 milyon liraya satın alındığı iddia ediliyor. Doğa Kolejini aldığı belirtilen İTÜ Vakfının tek gelir kaynağı üniversite bahçesindeki kantinler ile Maçka’daki sosyal tesislerden elde edilen gelirlerden oluşuyor. İTÜ Vakfı ise bundan 5 yıl önce, ekonomik olarak zarar ettiği için, okul içerisindeki işlettiği kantin ve kafeteryalar ile Maçka Yerleşkesindeki sosyal tesisleri özel bir şirkete kiraya vermek zorunda kaldığı ortaya çıktı.

FAALİYET RAPORLARINA GÖRE PARA YOK

İTÜ’nün faaliyet Raporu’na göre; Vakfın elde ettiği 66 milyon TL üniversitedeki başarılı öğrencilere burs olarak dağıtıldı. Yine 12 milyon TL de İTÜ’ye aktarıldı. Bunların dışında vakfın, gelir getirici hiçbir faaliyeti ise bulunmuyor. Sözcü gazetesinden Sultan Ucar’ın haberine göre İTÜ Vakfının kasasında 800 milyon değil, 80 lira bile yok.

Yıl sonu olduğu için kasada kaç para kaldığı 12 gün sonra ortaya çıkacak. Çünkü mevcut gelirler zaten öğrencilere burs olarak verildi.

O PARAYI VERİRSE DOĞA KOLEJİYLE AYNI DURUMA DÜŞER

2020 yılı merkezi bütçeden İTÜ’ye ayrılan pay ise 443,2 milyon lira. Yani İTÜ, 2020/2021 eğitim ve öğretim dönemi boyunca, hiçbir harcama yapmasa bile bu para, telaffuz edilen satış rakamının yarısı bile etmiyor.Yasalara göre de İTÜ bu parayı zaten istese de vakfa devredemez. Çünkü o zaman akademisyen maaşları ödenemez. Bu paranın yüzde 90’a yakını personel gideri olduğu için zaten o zaman Doğa Kolejiyle aynı duruma düşer.

VAKFIN BAŞINDA DA REKTÖR VAR

İTÜ Vakfının başkanlığı ise teamüller gereği İTÜ Rektörü yürütüyor. Rektör kim seçilirse o vakfa da doğal başkan oluyor. Şu anki İTÜ Rektörü ve İTÜ Vakfı Başkanı ise Prof. Dr. Mehmet Karaca.

İTÜ’NÜN MARKA DEĞERİNE DARBE OLUR

Satın alma haberleri Doğa Koleji öğretmenleri ve velilerini heyecanlandırırken; bazı İTÜ’lüler de sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarla zaten ekonomik sıkıntıda olan üniversitenin böyle büyük bir meblağ karşılığında Doğa Kolejini almasına karşı. Satın almanın İTÜ’nün marka değerini düşüreceği yorumları yapıldı.

Doğa Koleji’ni 800 milyon TL’ye İTÜ Vakfı satın aldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder