19 Aralık 2019 Perşembe

ABD Temsilciler Meclisi Trump’ı azletti: Son söz Senato’nun

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump’a yönelik görevi kötüye kullanma ve Kongre’nin çalışmasını engelleme suçlamalarını kabul etti. Böylece Trump, Temsilciler Meclisi’nce azledilen ve Senato’da yargılanmasına karar verilen tarihteki üçüncü ABD Başkanı oldu.

BOLD – ABD Temsilciler Meclisi, görevini kötüye kullanmak ve Kongre’de soruşturmayı engellemeye çalışmakla suçlanan Başkan Donald Trump’ın Senato’da yargılanmasına oy çokluğuyla karar verdi.

Görevi kötüye kullanma suçlaması, 197’ye karşı 230 oyla kabul edilirken, Kongre’nin çalışmasını engelleme suçlaması 198’e karşı 229 oyla kabul edildi. Temsilciler Meclisi üyelerinin büyük ölçüde partilerinin tavrına uygun oy kullandıkları görüldü.

İlk suçlamaya ilişkin yapılan oylamada 2 Demokrat Kongre üyesi, ikinci suçlamaya ilişkin oylamada da 3 Demokrat Kongre üyesi “hayır” oyu kullandı. Bu Demokrat Kongre üyeleri, 2016 seçiminde Cumhuriyetçi Başkan Trump’ın kazandığı eyaletlerde koltuklarını kaybetme endişesi yaşayan isimlerdi. Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada bütün Cumhuriyetçi Kongre üyeleri “hayır” oyu kullandı.

Şimdi Senato’da “mahkeme” tarzı bir süreç yaşanacak. Başkanın görevden alınması için Senato’nun üçte iki çoğunlukla karar vermesi gerekiyor.

“BİZE BAŞKA SEÇENEK BIRAKMADI”

Temsilciler Meclisi’ndeki oturumda, Trump’a yönelik suçlamaların özüne dair altı saat süren bir tartışma yaşandı.

Hararetli geçen oturumda Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Trump’ı ABD demokrasisi ve ulusal güvenliğine yönelik bir tehdit olarak niteledi,“Demokrasiyi savunmak için buradayız. Başkan bize başka seçenek bırakmadı” dedi.

HZ. İSA BENZETMESİ

Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ise Başkan Trump’ın hiçbir suç işlemediğini savundu.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Barry Loudermilk, azil sürecinin adil ve meşru olmadığını söylerken, Hz. İsa örneğini verdi, “İsa’yı çarmıha gerdiren Roma valisi Pontius Pilatus bile, Demokratlar’ın Trump’a tanıdığı hakların daha fazlasını İsa’ya tanıdı” dedi. Cumhuriyetçi temsilcinin bu yorumunun ardından “Trump to Jesus” etiketi Twitter’da en çok paylaşılan etiketler arasına girdi.

TRUMP’TAN TEPKİ

Başkan Donald Trump, Temsilciler Meclisi’nde oturum devam ederken sosyal medyadan sık sık mesaj ve Fox News’da görüşlerini dile getiren yorumcuların söylediklerini paylaştı. Trump, azil oylamasını ABD’ye yönelik bir saldırı olarak niteledi.

Temsilciler Meclisi’nde oylama oturumu sürerken, Trump Michigan’da mitingdeydi. Twitter’dan soğuk havaya rağmen kendisine destek vermeye gelen destekçilerinin görüntülerini paylaştı.

Trump, kararı “Hiç bir suç yokken azil kararı verilen ilk insanım” sözleriyle eleştirdi.

Tartışma sırasında, birkaç kez Tweet atan Trump, Demokrat Partili üyelerin söylemlerini “RADİKAL SOLUN İĞRENÇ YALANLARI” ve “CUMHURİYETÇİ PARTİ’YE SALDIRI!!!” sözleriyle tanımladı.

Başkan Yardımcısı Mike Pence de mitinge katıldı. Miting öncesinde konuşan Mike Pence, “Bu başkanı 2020’de yenemeyeceklerini bildikleri için azletmeye çalışıyorlar” dedi.

BEYAZ SARAY: TEMİZE ÇIKACAĞINDAN EMİN

Beyaz Saray’dan oylamanın ardından ilk gelen açıklamada “Başkan Trump bir sonraki aşamaya hazır. Senato’daki yargılamada temize çıkacağından emin” ifadeleri kullanıldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham yaptığı yazılı açıklamada “Bugün Temsilciler Meclis’nde yaşananlar ulusumuzun tarihinde en utanç verici siyasi dönemlerinden biri olarak kayda geçmiştir” dedi.

KONGRE ÖNÜNDE AZLE DESTEK EYLEMİ

Başkan Donald Trump hakkında Temsilciler Meclisi genel kurulunda azil oturumunun yapıldığı gün, Kongre binası önünde de yüzlerce kişi Trump’ın azledilmesine destek veren bir gösteri düzenledi. Washington’daki eylemin hemen karşısında da Trump’a destek veren küçük bir grup toplandı.

Ülke genelindeki farklı şehir ve kasabalarda “Hiç kimse hukukun üstünde değildir” sloganıyla büyüklü küçüklü eylemler düzenlendi. Organizatörlere göre ABD’nin dört bir tarafında toplam 617 etkinlik yapıldı.

SENATO SON SÖZÜ SÖYLEYECEK

Eğer azil gerekçeleri ABD Kongresinin alt kanadında onaylanırsa Başkan Donald Trump, Andrew Johnson ve Bill Clinton’ın ardından ülke tarihinde Temsilciler Meclisince azledilen üçüncü başkan olabilir. Ancak bu sonuç, başkanlık görevinde kalmasına engel olmayacak. Zira Trump’ın kaderiyle ilgili mahkeme konumunda olan, yani son sözü söyleyecek makam Senato. Ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’dan Başkan’ın görevden alınması kararına destek çıkması beklenmiyor.

Araya girecek Noel ve Yılbaşı tatilinin ardından 2010’nin ilk günlerinde Senatodaki azil yargılamasının başlaması bekleniyor. Ancak Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu oluşturduğu 100 üyeli Senatodaki mevcut tablo, 53 Cumhuriyetçi, 45 Demokrat iki de bağımsız üye şeklinde. Azil kararının çıkması için salt değil, üçte ikilik bir çoğunluk gerekiyor.

Yani Başkan’ın görevden alınması için ise 67 senatörün oyuna ihtiyaç var. Bu durumda mevcut yapıya bakıldığında Senato’da Trump’ın azledilmesi ihtimali güç görünüyor.

Daha önce eski başkanlar Andrew Johnson ve Bill Clinton Temsilciler Meclisinde azledilmiş, Senatodaki yargılama sonunda ise iki isim için de görevden alınmama yönünde karar çıkmıştı.

Eski Başkan Richard Nixon ise hakkındaki azil soruşturması sonunda azil oylaması yapılmadan istifa etmişti.

Senato’daki yargılamanın Ocak 2020’de gerçekleşmesi ve Amerikan basınına yansıdığı kadarıyla da 15 gün sürmesi planlanıyor. Ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’den sürecin gecikebileceğine ilişkin sinyal geldi.

Pelosi oylamanın ardından yaptığı açıklamada onaylanan azil gerekçelerinin Senato’ya hemen gönderilmeyebileceği mesajını verdi. Nancy Pelosi, önce yargılamanın yapılacağı Senato’da sürecin nasıl yürütüleceğinin netlik kazanması gerektiğini belirtti, “Şimdiye kadar bize adil görünen bir şey görmedik” dedi.

TRUMP’A YÖNELİK AZİL SORUŞTURMASI

ABD Temsilciler Meclisinde başlatılan soruşturmada Trump’ın ABD’de gelecek yıl yapılacak seçimlerde avantaj sağlamak için Ukrayna hükumetine baskı yapıp yapmadığı sorusuna yanıt aranmıştı.

Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensiy’den 2020 yılı seçimlerindeki potansiyel rakibi Joe Biden’a zarar vermek için Ukrayna’da bir doğal gaz şirketinde çalışmış olan oğlu hakkında yolsuzluk soruşturması açılmasını istediği iddia edilmişti. Trump’ın soruşturmanın açılması için Ukrayna’ya yapılması planlanan 400 milyon dolarlık askeri yardımı baskı aracı olarak kullandığı ileri sürülmüştü.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi 24 Eylül’de Trump’a yönelik azil soruşturmasının başlatıldığını duyurmuştu.

İngiliz Daily Telegraph: Türkiye, Hamas’ın İstanbul’dan İsrail’e saldırı planlamasına izin veriyor

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder